Politisk kommentator: Thornings fatale fejltagelse

Venstre kan ånde lettet op efter ny Gallup-måling, som giver partiet 27,5 procent af stemmerne. Regeringen begik en fatal fejltagelse ved at lave finanslov med Lars Løkke Rasmussen, vurderer Thomas Larsen.

Venstre er tilbage på sporet efter den seneste tids krise forårsaget af partiformand Lars Løkke Rasmussens (V) rejse- og bilagssag.

Gallups Politiske Indeks viser fredag, at Venstre står til 27,5 procent af stemmerne - et spring på næsten tre procentpoint i forhold til målingen i november. Det er opsigtsvækkende, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»For Venstre er det her en ekstremt god måling, og den vil uden tvivl vække meget stor glæde og lettelse internt i partiet. Man skal tænke på, at den her måling kommer efter et langt forløb, hvor Lars Løkke Rasmussen har været udskældt og simpelthen sendt til tælling på grund af sin rolle i GGGI-sagen,« siger han.

»I den periode tog mange vælgere flugten fra Venstre og ytrede kritik af Lars Løkke Rasmussens troværdighed og lederskab. Så set i det lys er det noget af et comeback til Løkke, en slags rehabilitering, og det er sket i lyntempo,« siger Thomas Larsen.

Målingen viser også, at Socialdemokraterne går frem fra 21,6 til 22,7 procent, men både SF og De Radikale går tilbage, så regeringen kan ikke bruge S-fremgangen til meget.

Ifølge Thomas Larsen er det især den nyligt indgåede finanslovaftale for 2014, som har fået Lars Løkke Rasmussen ind i varmen igen.

»At regeringen valgte en aftale med Venstre og de Konservative har været med til at hjælpe både Lars Løkke Rasmussen og partiet Venstre i uhørt grad. Aftalen er en af de mest afgørende og mest fatale, strategiske fejltagelser fra regeringens side,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Der var ved at tegne sig et billede af en regering i medvind efter lang tids krise. Det billede krakelerer nu, og rød blok er faktisk tilbage i den gamle situation, hvor der igen er meget langt til et genvalg. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ganske enkelt været med til at sætte sit momentum over styr, fordi hun valgte en blå finanslovaftale.«

Læs også: