Smilene var store, da Helle Thorning-Schmidt præsenterede sin nye regering 3. oktober sidste år.

Danmark havde fået et nyt politisk flertal efter ti år med VK-regeringen med Dansk Folkeparti på hjul.

Siden er smilene stivnet en kende hos både regeringstro vælgere, men også hos regeringen selv. Starten har ganske givet være noget hårdere, end regeringen både havde håbet og drømt om.

LÆS OGSÅ: 

Politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, synes dog også, at regeringen har haft heldige beslutninger efter 100 dage ved magten.

- Selvom luften er taget ud af ballonen, er der lys i mørket for regeringen. Jeg synes egentlig, at det var imponerende, hvordan finansloven blev kørt roligt i hus med Enhedslisten, der aldrig har lagt stemmer til en finanslov før. Og så synes jeg faktisk, at Helle Thorning-Schmidt har haft en heldig hånd med flere af sine ministerudnævnelser, siger Troels Mylenberg og nævner bl.a. Bjarne Corydon og Mette Frederiksen som stærke kort for regeringen.



Helle Thorning-Schmidt erkendte dog selv på dagen for regeringens 100 første dage, at fortællingen om regeringen ikke er ensidig positiv.

- Jeg vil afholde mig fra at give regeringen karakter, for det er jo heller ingen hemmelighed, at der har været en blandet modtagelse af det, vi har lavet, siger Helle Thorning-Schmidt ifølge Politiken til Ritzau.

Herunder kan du læse to kommentatorers syn på regeringens største succes og fiasko samt, hvad der vil være samtaleemne om seks måneder.

Troels Mylenberg, politik kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis:

Helle Thorning-Schmidts største succes?:

- Det var ubetinget, at det lykkedes hende at vinde valget. Det sker altså ikke særlig tit, at det lykkedes at vælte en siddende statsminister, og det tror jeg, der vil vise sig som en større succes med tiden. Jeg synes egentlig også, at det er imponerende, hvordan hun har formået at samle tre så vidt forskellige partier i en regering.

LÆS OGSÅ: 

Største skuffelse?

- Indtil nytår forsømte Helle Thorning-Schmidt at er- og anerkende, at hele løftebrudsdebatten ikke bare var opfundet af pressen. Befolkningen havde faktisk et reelt indtryk af, at regeringen havde sagt et og gjort noget andet. Det var lidt som om, at Thorning levede i en parallel-verden, hvor hun ikke engang ville forholde sig til det. Der så vi nogle absurde pressemøder, hvor hun sagde, at det gik så godt, mens resten af Danmark havde en anden opfattelse.

Hvad taler vi om om seks måneder i forbindelse med regeringen?


- Jeg synes, at Thorning har stor mulighed for at komme godt tilbage. Hun er formand for EU de kommende seks måneder, og her kan hun virkelig score nogle point. Som lille land vil vi ikke få skylden, hvis det går galt med f.eks. euro-pagten, mens hun vil få alt ros, hvis det lykkes at nå frem til noget brugbar.
Helle Thorning-Schmidt har en af sine store styrker i det internationale arbejde, hvor hun relativ nemt fremstår som en regeringsleder, og som jeg kender pressens mekanismer, vil vi svælge rundt i det, hvis hun bliver rost i et par udenlandske aviser for sine evner.

Lotte Hansen, politisk kommentator og direktør i HansenPR


Helle Thorning-Schmidts største succes?

- Jeg synes, det er imponerende, hvordan hun har kunnet holde sammen på så forskellige partier som SF og De Radikale. Her har hun dygtigt fået ændret en politisk kultur, der i ti år under VK-regeringen var meget styret af kontraktpolitik, til nu at være et spørgsmål om det muliges kunst. Hun har fået folk i de tre partier til at erkende, at det ikke er alt, de synes, der er lige godt, men det er trods alt bedre end alternativet.

LÆS OGSÅ: 

Største skuffelse?

- At Helle Thorning-Schmidt og co. ikke kort efter regeringens tiltræden lagde kortene på bordet og åbent forklarede, at der var ting, de ikke ville være i stand til at gennemføre. De skulle åbent have sagt, at ingen af de tre partier i regeringen havde flertal, og derfor ville regeringsgrundlaget være et udtryk for et kompromis.

Hvad taler vi om om seks måneder i forbindelse med regeringen?

- Der er blevet gennemført nogle benhårde reformer, der kommer til at gøre ondt på alle danskere, men jeg tror faktisk ikke, det kommer til at gå hårdt udover regeringen i meningsmålingerne. Helle Thorning-Schmidt gjorde, ligesom Poul Schülter, danskerne klar over i sin nytårstale, at det bliver et benhårdt år. Jeg tror, at danskerne er blevet mere liberale på det seneste, og derfor vil det ikke skade regeringen at komme med reformer, der øger forsørgerpligten i Danmark.