Formand for de konservative, Søren Pape Poulsen.
Formand for de konservative, Søren Pape Poulsen. Foto: Claus Bech

De Konservative spiller højt spil med deres overraskende ultimatum til regeringen. Men de har læst statsminister Lars Løkke, mener politisk kommentator.

Onsdag aften fandt den konservative formand, Søren Pape Poulsen, bolden frem og kastede den over til Lars Løkke Rasmussen (V) med ét klart budskab: Han har 14 dage til at udstikke en garanti for, at De Konservative kan få indrømmelser, der sænker udledningen af kvælstof i 2017 og 2018.

Hvis ikke det sker, vil Pape forsøge at finde et flertal uden om regeringen for at få sine krav igennem.

Det fortæller Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Pape poulsen

Men selvom partiet med det nye ultimativ truer regeringen, mener politisk kommentator og vært på Radio24syv, Jarl Cordua, ikke, at De Konservative tror på, at Lars Løkke Rasmussen kunne finde på at lade det hele gå op i en spids og udskrive valg.

»De Konservative spiller højt spil, men de har læst Lars Løkke så langt, at han godt kunne tænke sig at være statsminister i nogle år endnu,« siger han til bt.dk.

'Han har blinket én gang'

Det kunne partiet ifølge Jarl Cordua læse sig til for godt en måned siden, da Lars Løkke Rasmussen truede med at udløse valg i utide, før Eva Kjer Hansen (K) senere gik frivilligt som miljø- og fødevareminister.

»Der så vi alle sammen, at Løkke blinkede. Og det er nok også derfor, vi ser den situation, vi har nu. For han har blinket én gang. Han har truet med alverden, men vi ved alle sammen, at Løkke nok vil gøre, hvad han kan for at finde et kompromis. Så vi skal nok ikke regne med, at det her bliver et kabinetspørgsmål,« siger den politiske kommentator.

Med bolden på sin banehalvdel har Lars Løkke Rasmussen to muligheder, mener Jarl Cordua.

Han kan finde et kompromis. Eller han kan ignorere et folketingsflertal, når De Konservative finder flertal uden om blå blok, og se på, hvad De Konservative så vil gøre.

Magtkamp i Løkkes skygge - 1

»De Konservative har sådan set sagt, at de nu har trukket splitten i håndgranaten, lagt den hen på regeringens bord og sagt, at den om 14 dage vil sprænge. Så kan regeringen tage splitten og sætte den i igen og lægge den tilbage til de Konservative med et tilbud om at imødekomme deres synepunkter på en eller anden måde. Det er sådan set der, vi er,« siger Jarl Cordua.

Interessant timing

Ender håndgranaten med at sprænge, kan det ende med, at De Konservative stiller et mistillidsvotum, og et valg bliver udskrevet.

Eller det kan ende med, at Venstre ignorerer folketingsflertallet.

»Men det plejer ikke at være særlig populært at tilsidesætte folketingsflertallet. Hvis man ignorerer det for mange gang, er det ikke noget, der plejer at sælge billetter,« siger Jarl Cordua.

asgsg

Han mener samtidig, at 'timingen' for de Konservatives budskab midt i påsken er 'interessant', da der ikke sker så meget andet indenrigspolitisk.

»Pape skaber et problem for Løkke og får markedsført den konservative politik, markedsført partiets holdninger og understreget, at De Konservatives mandater tæller lige så meget som Liberal Alliances og Dansk Folkepartis,« siger Jarl Cordua og fortsætter:

»Han spiller højt spil. Og det gør han ud fra en bevidsthed om, at han ikke har så frygteligt meget at tabe. De er på hælene. De ligger stort set på valgresultatet. Pape har alt muligt at vinde og ikke så meget at tabe. Der tror jeg, at de Konservatives analyse er, at LA og DF har mere at tabe. Og det har Venstre også. Så det er et veltimet angreb på regeringen skråskreg tydeliggørelse af den konservative miljøprofil. For det er jo det, det her handler om,« tilføjer han.

101SEtoa-paphoved-gr-nnerte.jpg

V-minister afviser garantier på forhånd

Indrømmelserne skal ifølge Søren Pape Poulsen falde i forbindelse med de kommende forhandlinger om en såkaldt naturpakke og skal ifølge K-formanden sikre, at der i løbet af 2017 og 2018 samlet set udledes 624 tons mindre kvælstof.

Formålet er ifølge Pape at tage en betydelig del af merudledningen af kvælstof som følge af landsbrugspakken i 2017. Og at neutralisere merudledningen fuldstændig i 2018.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) afviser over for Berlingske på forhånd at give nogen garantier om indholdet af en kommende aftale.

Lars LØkke

SMS

Tophistorier

Terrorangrebet i København: Fire venner frifindes for medvirken til terror
De fire terror-tiltalte, som er mistænkt for at assistere Omar El-Hussein. Fra venstre: 26-årige Bhostan Khan, 23-årige Ibrahim Khalil Abbas, den 20-årige Liban Elmi og den 31-årige Mahmoud Rabea.

Terrorangrebet i København: Fire venner frifindes for medvirken til terror

Hun tog en selfie med vennens mobil: Da hun så billederne, ringede hun til politiet
Kirsty-Ann Barr troede ikke sine egne øjne, da hun fik fingrene i sin roomate og vens mobil.

Hun tog en selfie med vennens mobil: Da hun så billederne, ringede hun til politiet

Brød sammen i tårer på banen: Gjorde det utrolige for død holdkammerat
Dee Gordon under kampen mandag aften - og den båd, som José Fernández forulykkede i.

Brød sammen i tårer på banen: Gjorde det utrolige for død holdkammerat

13-årig pige fundet død af sult nytårsaften: Nu taler moderen ud om sagen, der rystede Norge
Moderen til den 13-årige ses her i retten, efter datteren blev fundet død.

13-årig pige fundet død af sult nytårsaften: Nu taler moderen ud om sagen, der rystede Norge

Pinligt: Mascha Vang får hug for kærestens påklædning
Mascha Vang og Rasmus Jarlov - som han plejer at klæde sig...

Pinligt: Mascha Vang får hug for kærestens påklædning

59-årig mand dræbt af skud i landsby: Sønnen slog alarm

59-årig mand dræbt af skud i landsby: Sønnen slog alarm

Ronaldo sagde 'fuck dig': Nu reagerer Real Madrid-træner

Ronaldo sagde 'fuck dig': Nu reagerer Real Madrid-træner

Trump i ophedet debat: Mit temperament er min fordel
Donald Trump mente selv, at hans temperament var en af de største fordele for ham. 

Trump i ophedet debat: Mit temperament er min fordel

Hitter på Facebook