Politisk kommentator: Forholdet mellem regeringen og Enhedslisten er forpestet

Det nye sygedagpengeforlig mellem regeringen og de borgerlige understreger det ekstremt dårlige forhold mellem regeringen og Enhedslisten, konstaterer Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen.

Det nyligt indgåede forlig om sygedagpengesystemet mellem regeringen og de borgerlige er et udtryk for, at samarbejdet mellem regeringspartierne og Enhedslisten er nærmest ikke-eksisterende, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Han finder det tankevækkende, at stort set alle reformer af betydning, siden regeringen kom til magten i 2011, er gennemført med de borgerlige partier.

»Set i et historisk lys har jeg svært ved at komme i tanke om en regering, der har det så dårligt med sit parlamentariske bagland, som den vi er vidne til i dag. Det er en helt ekstraordinær situation,« siger Thomas Larsen.

Han peger blandt andet på finansloven, som regeringen i 11. time landede med de blå, Enhedslistens manglede tillid til Morten Bødskov (S) som justitsminister og næsen, som støttepartiet indstillede socialminister Annette Vilhelmsen (SF) til.

»Man kan roligt konstatere, at forholdet mellem regeringspartierne og Enhedslisten er ekstremt dårligt, næsten forpestet,« lyder det fra Thomas Larsen.

Samtidig har han svært ved at se, at der til foråret skulle være lagt op til forsoning mellem de to parter. Han forudser således, at regeringen kommer til at gennemføre beskæftigelsesreformen med de borgerlige partier, ligesom at forløbet omkring de rapporter og anbefalinger, der kommer fra den såkaldte Produktivitetskommission, vil foregå i samarbejde mellem regeringspartierne og de borgerlige.

»Endeligt kommer der hele slagsmålet om EU (Europa-Parlamentsvalg til maj, red.), hvor vi også vil komme til at se regeringen være på kollisionskurs med Enhedslisten,« vurderer Thomas Larsen.

Men selvom han tror, at frustrationerne i Enhedslisten vil vokse, har han ikke fantasi til at forestille sig, at partiet ligefrem vil trække stikket til regeringen.

»Enhedslisten vil i så fald blive straffet af vælgerne,« siger han.

Efter mere end otte måneders forhandlinger lykkedes det onsdag aften regeringen at lande en aftale om en ny sygedagpengemodel med Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative Folkeparti. Enhedslisten står som det eneste parti uden for aftalen.

Læs også: