Politisk kommentator: Enhedslisten redder Vilhelmsen - igen

Politisk kommentator Thomas Larsen kan ikke forestille sig, at Enhedslisten vil trække tæppet væk under socialminister Annette Vilhelmsen. Det kan vælgerne til gengæld gøre.

Der er ikke længere skyggen af tvivl om, at socialminister Annette Vilhelmsen (SF) overtrådte almindelige forvaltningsretlige regler, da hun lovede Lisbeth Zornig Andersen en million kroner i støtte til projektet Stemmer på Kanten, inden Zornig overhovedet havde søgt.

Det konstaterer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der anser forklaringen fra Mikael Lindholm, partner i Huset Zornig, i søndagens Jyllands-Posten som endnu et afgørende bevis på ministerens fejltrin.

»Det er tydeligt, at hun har kortsluttet anstændig forvaltningsskik og delt store beløb ud. Det er også klart, at hun ikke har givet Folketinget og offentligheden en ordentlig og sandfærdig forklaring, for det er helt åbenlyst, at alle ikke har haft mulighed for at søge om støtte på lige vilkår,« siger han.

Ny kritik af socialministeren i Zornig-sag

»Under samrådet i Folketingets Socialudvalg gav Annette Vilhelmsen udtryk for, at der var tale om misforståelser og problemer med kommunikationen. Nu fremstår det lysende klart, at det var aftalt spil. Det var helt klart, at Huset Zornig skulle have den million. Ansøgningsproceduren var ren proforma,« siger Thomas Larsen.

Alligevel tror han ikke, at sagen bliver SF-formandens politiske svanesang. Det vil kræve, at Enhedslisten trækker tæppet væk under hende, og det vil ikke ske, netop fordi hun er SF-formand.

»Hvis det var en borgerlig minister, ville Enhedslisten have fældet vedkommende med det samme, men her gælder helt andre spilleregler,« siger den politiske kommentator.

»Hvis en formand for et regeringsparti blev tvunget af det parlamentariske grundlag til at trække sig, ville det have uoverskuelige konsekvenser for regeringen. Det vil Enhedslisten ikke risikere,« siger Thomas Larsen.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), medgiver, at den seneste udvikling i Zornig-sagen stiller Annette Vilhelmsen i et dårligt lys. Men han er klar til at lade tvivlen komme hende til gode.

»Ministeren har fortalt, at det var en misforståelse, så foreløbig er det påstand mod påstand,« siger han.

»Derfor er jeg glad for, at der nu iværksættes en uvildig advokatundersøgelse, så vi kan komme til bunds i sagen. De spørgsmål, der stilles i Jyllands-Postens artikel, skal naturligvis belyses, men jeg synes ikke, den bidrager med så meget nyt,« siger socialordføreren.

Hvis Enhedslisten ikke vil vælte Annette Vilhelmsen, vil vælgerne måske gøre det. Ifølge den seneste politiske meningsmåling, som Megafon har foretaget for Politiken, vil blot 3,7 procent af vælgerne sætte kryds ved SF, som fik 9,2 procent af stemmerne ved valget i 2011.

Ny kritik af socialministeren i Zornig-sag

Ifølge Thomas Larsen betyder det ikke noget, at partiformanden har givet millionen til at projekt, der med en SF-vælgers øjne har et særdeles nobelt formål.

»En minister kan ikke smide om sig med penge efter forgodtbefindende. Det er det centrale. Man skal ikke tage fejl, at selv om mange SF-vælgere støtter Lisbeth Zornigs projekt, så finder de den måde, som partilederen har optrådt på, dybt pinagtig,« siger han.

Annette Vilhelmsen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, før den uafhængige advokatundersøgelse ligger klar.

Fakta: Zornig-sagen

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) kritiseres for på egen hånd at have lovet en million kroner i støtte til Huset Zornigs kampagne Stemmer på Kanten. Pengene stammer fra en pulje, der oprindeligt var netop på en million, til fremme af udsattes valgdeltagelse. Men lanceringen af puljen har været aftalt på forhånd mellem Huset Zornig og ministeriet, viser en aktindsigt, som afslører en tæt korrespondance mellem de to parter, og Lisbeth Zornig fik tilsagn om millionen mindst 18 dage før, at fristen for at søge puljen udløb.

23.-25. august:

Pressechefer for Socialministeriet og Stemmer på Kanten skriver i flere email sammen om, hvornår ministeriet udsender en pressemeddelelse om, at ministeren opretter en pulje på en million kroner til fremme af socialt udsattes valgdeltagelse. De aftaler, at Stemmer på Kanten først tre timer efter ministeriets udmelding vil udsende en positiv reaktion på puljen, for »på den måde ser Lisbeths ros lidt mindre købt ud«, skriver pressechefen fra Stemmer på Kanten.

26. august:

Socialministeriet udsender sin pressemeddelelse om, at socialminister Annette Vilhelmsen har oprettet en pulje på en million kroner til initiativer, der kan få flere socialt udsatte borgere til at stemme til efterårets region- og kommunalvalg. Huset Zornig roser senere samme dag puljen i en pressemeddelelse.

29. august:

Lisbeth Zornig følges af DR2, der laver en dokumentarserie om hendes kampagne. Da hun er i Odense til et arrangement, som Rådet for Socialt Udsatte står bag, interviewes hun af Fyens Stiftstidende. Zornig fortæller journalisterne, at »der er givet en million«, men at Huset Zornig »skal søge på linje med alle andre«. Hun bliver forbløffet, da journalisterne fortæller, at ministeriet har tilladt dem at skrive, at Zornig er blevet tildelt en million, og udbryder: »Ej, ej, ej! Er det rigtigt? Er du sikker på, at du har hørt rigtigt?« Lisbeth Zornig møder Annette Vilhelmsen i Odense, der foran DR2s kameraer bekræfter, at hun får en million. Efter et knus aftaler de, at tales ved. Endnu har Huset Zornig ikke søgt om at få del i puljen.

30. august:

Hos Huset Zornig er der uro. Af DR2s dokumentar fremgår det, at der er opstået tvivl om, hvorvidt de får pengene eller ej.

2. september:

En medarbejder hos Huset Zornig refererer i en mail til ministeriet til en samtale, hun har haft med ministeriet. Heraf fremgår det, at der nu eksisterer to puljer på hver en million kroner. En til Huset Zornig og en, som andre kan søge.

5. september:

Ifølge Politiken fordobler Socialministeriet puljen til to millioner kroner. Det sker for »at styrke indsatsen på området yderligere,« lyder det nu på puljeportalen. Der sendes ingen pressemeddelelse ud om dette.

16. september:

Ansøgningsfrist til at søge puljen. 35 forskellige projekter søger om støtte.

19. september:

Ministeren melder ud, at Huset Zornig får en million kroner, mens 16 andre ansøgere deler den anden million. 19 ansøgere får afslag.

13. november

Vilhelmsen erkender over for Folketinget, at puljefordoblingen skyldes, at hun ved en fejl lovede en million kroner til Huset Zornig.

5. december

En artikel i Politiken henviser til aktindsigt i kommunikationen mellem Huset Zornig og Socialministeriet og sår ny tvivl om samarbejdet mellem de to parter. Det får flere politikere til at kræve Annette Vilhelmsen i samråd. Samrådet finder sted onsdag kl. 12.

11. december

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) erkender i et svar til Folketinget, at Lisbeth Zornigs projekt Stemmer på Kanten fik særbehandling i forbindelse med ansøgningen om en millionbevilling. »Stemmer på Kanten har fået væsentlig mere vejledning end de øvrige ansøgere om støtte fra puljen, hvorfor jeg mener, det er rigtigt at sige, at Stemmer på kanten har fået særbehandling på baggrund af den forvirring, som opstod på baggrund af min tilkendegivelse om støtte på en million kroner til Stemmer på Kanten,« skriver ministeren i svaret.

11. december

Efter mere end tre timers samråd med Annette Vilhelmsen vælger Enhedslisten at indstille socialministeren til en næse i Folketingets Socialudvalg på grund af de mange fejl, hun har begået i sagen. Samtidig igangsætter Vilhelmsen en uvildig advokatundersøgelse af sagens forløb.

22. december

Jyllands-Posten bringer et interview med Mikael Lindholm, partner i Huset Zornig og gift med Lisbeth Zornig Andersen, der bekræfter, at Annette Vilhelmsen lovede virksomheden penge til Stemmer på Kanten. »Der var en række kriterier, som vi ligesom alle de andre skulle leve op til for at få pengene. Men sandheden er jo, at det hele tiden var underforstået fra ministeriets side, at vi skulle have den million. Alt det andet med ansøgningen var bare en bureaukratisk detalje, der skulle overstås, så vi kunne få pengene,« siger Mikael Lindholm til avisen.

Kilde: Berlingske

Læs også: