Stop bådene i rum sø, og tving flygtninge tilbage til de havne, de kom fra.

Det er modellen i Australien, og inden længe kan det også blive en model, Danmark støtter sammen med andre europæiske lande.

De tre store partier, Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som repræsenterer et stort flertal i Folketinget, går alle på forskellig vis ind for at sende flygtninge tilbage til lejre i nærområderne.

»Hvis man kan lave en model, hvor man vender skibene i Middelhavet, ligesom man gør i Australien, og sender flygtningene tilbage til lejre i  Libyen, Egypten eller Marokko, vil vi være positive overfor det,« siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth.

»Men det skal selvfølgelig ske på forsvarlig vis, og lige nu er der ikke nogen lejre, man kan sende dem til, fordi sikkerheden ikke er til det. Vi kan ikke gøre det alene. Det skal ske i et samarbejde med flere lande.«

Det kan vel tage lang tid?

»Ikke nødvendigvis. For nogle måneder siden ytrede Tyskland ønske om en model, hvor ansøgningerne behandles på centre i Nordafrika i stedet for i Europa, og forhindre migranter i at nå Europas Middelhavskyst ved at samle dem op på havet og sende dem tilbage til Afrika. Det jublede vi over,« siger Marcus Knuth.

Socialdemokratiets gruppeformad Henrik Sass Larsen sagde 1. maj:

»I Australien har man indført et system, hvor alle spontane bådflygtninge afvises og fragtes til en ø, hvorfra al asylbehandling foregår. Det har så stort set stoppet de spontane flygtninge. I Canada sender de funktionærer til flygtningelejre og udvælger nøje den arbejdskraft de har brug for. Det er min overbevisning, at vi skal gøre det samme i Danmark. Det er os der skal styre det og ikke menneskesmuglerne.«

Selv om S-formand Mette Frederiksen lagde lidt luft til den udtalelse, er der ifølge BTs oplysninger ikke desto mindre tale som Socialdemokratiets politik.

Dansk Folkeparti mener, at både S og V leverer mere snak end handling. Partiets udlændingeordfører Martin Henriksen henviser bl.a. til, at både S og V i april sidste år stemte nej til et »Forslag til folketingsbeslutning om at sende flygtninge tilbage til lejre i nærområdet eller til lejre i andre lande.«

Marcus Knuth siger, at det skyldes at forslaget indeholdt ehn deadline, og at Danmark ikke kan gennemføre planerne alene.

»Venstre og Socialdemokratiet har mange dårlige undskyldninger,« siger Martin Henriksen.

»Men jeg opfordrer integrationsministeren til at indkalde Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet til forhandlinger, hvor vi så politisk skal skrive under på at de tre partier dels ønsker at arbejde for at afvise asylansøgere ved de danske grænser og at vi dels vil arbejde for at vende bådene omkring i Middelhavet. Så kan vi altid diskutere tidsplaner. Men hvis de virkelig vil, så kan vi nationalt begynde at afvise asylansøgerne ved de danske grænser imorgen,« siger Martin Henriksen.


Flygtningestrømmen
Danmark
714 søgte asyl de første tre måneder af 2017.
3.037 søgte asyl de første tre måneder af 2016.
21.316 søgte asyl i Danmark i 2015.
6.266  søgte asyl i Danmark i 2016.


Europa
1,3 mio. flygtninge og migranter ankom til Europa over Middelhavet i 2015

358.156 flygtninge og migranter kom til Europa over Middelhavet i 2016.

43.000 flygtninge og migranter kom til Europa over Middelhavet de første fire måneder af 2017

710.400 personer fik asyl i EU's 28 medlemslande i 2016


10 mia. EUR fra EU-budgettet blev brugt til at håndtere flygtningekrisen i 2015 og 2016.
50 000 flygtninge og migranter befandt sig i Grækenland pr. maj 2016.


5.000 flygtninge druknede i Middelhavet i 2016
3.770 flygtninge druknede i Middelhavet i 2015