Regeringen har undtaget flere offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, end det var hensigten, siger den tidligere formand for Offentlighedskommissionen. Politikere vil have evaluering af offentlighedsloven fremskyndet.

Flere politikere kræver nu, at regeringen fremskynder en evaluering af den nye offentlighedslov, der trådte i kraft 1. januar. Det skriver Jyllands-Posten.

Evalueringen skal efter planen ellers først foretages om tre år, men den skal rykkes frem, mener politikerne, efter den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har udtalt til avisen, at regeringens lempelige brug af offentlighedslovens undtagelsesmuligheder ikke flugter med hensigten bag loven.

Den tidligere ombudsmand sad som formand for Offentlighedskommissionen, hvis arbejde den nye offentlighedslov bygger på. Loven kritiseres for at mørklægge politiske beslutninger, og blandt andet har regeringen undtaget 87 af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt. Det var ikke kommissionens hensigt, siger Hans Gammeltoft-Hansen til Jyllands-Posten:

»Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder«.

Mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der også sad i kommissionen, bekræfter over for Jyllands-Posten, at det ikke var kommissionens hensigt.

»Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben,« siger han.

Det er »simpelthen ikke i orden«, siger folketingsmedlem Pia Adelsteen (DF):

»Hvis kommissionen har haft en intension om, hvordan loven skal fortolkes, så må man antage, at justitsministeren har været informeret om den intension. Det bør regeringen selvfølgelig have fulgt i stedet for at bruge loven stik imod hensigten«.

Retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper (Ø) mener, at kommissionen er blevet »ført bag lyset af regeringen«, som ifølge hende bør tage udmeldingen fra Hans Gammeltoft-Hansen »meget alvorligt og fremrykke evalueringen af loven«.

Retsordfører for de Konservative Tom Behnke (K) vil nu tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Meningen var jo, at det skulle være en undtagelse – ikke en hovedregel,« siger han.