Tyrkiets forfatningsdomstol har afgjort, at det er lovligt at have sex med børn under 15 år, og det gør danske politikere i både rød og blå blok rasende.

»Det synes jeg er meget underligt. Det er jo for at imødekomme islamister, der vil giftes med mindreårige, og det får de så mulighed for nu,« siger udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen.

Udtalelsen falder ovenpå, at den tyrkiske forfatningsdomstol ifølge det tyrkiske medie Hürriet Daily News, har lovliggjort sex med børn under 15 år med dommerstemmerne syv mod seks. Og det har vakt røre i Tyrkiet, da der er et udbredt problem med barnebrude og seksuelle overgreb mod børn. Skriver mediet.

Eksperter har udtalt til det tyrkiske medie, at de frygter, der nu vil komme endnu flere barnebrude og seksuelt misbrug af børn. Sagen er startet, fordi en lokal domstol skulle tage stilling til, at alle seksuelle handlinger med personer under 15 blev straffet.

Den juridiske praksis skelnede ikke mellem, om barnet var fire eller 14 år, hvis den 14-årige rent faktisk havde givet samtykke til samleje. Derfor afgjorde den lokale domstol, at hvis barnet havde givet samtykke, var det ok ned til 12 år, og den praksis bakker forfatningsdomstolen op om.

Men det er under al kritik, mener retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen.

»Det placerer Tyrkiet sammen med gruppen af lande som Iran, som jo virkelig er omdiskuterede, fordi man tillader denne her seksuelle relation mellem en voksen og et barn. Det er dybt forkasteligt, for det er dokumenteret til hudløshed, hvor skadeligt det er for børn, og det er afgørende, at Danmark tager afstand til det her,« siger hun.

Søren Espersen erkender, at det er svært at finde grænsen for, hvornår man er moden til at have samleje og dermed fastsætte den seksuelle lavalder, men.

»Jeg synes, den grænse på 15, som vi har valgt, er fornuftig, for det er der, mange piger får deres menstruation og begynder at blive kønsmodne. I nogle lande er der slet ikke nogen nedre grænse, og der bliver piger altså gift ned til 7-årsalderen, så nu er der jo risiko for, at de er endnu yngre, når de bliver gift i Tyrkiet.«

Danmark bør tage afstand fra den nye praksis, mener Trine Bramsen.

»Jeg er bekymret for, at Tyrkiet trækker i så markant en anderledes retning, når det handler om helt basale anbefalinger om menneskerettigheder. Det er dybt bekymrende og noget, der skal adresseres,« siger hun.

Søren Espersen mener, at det blot er et af eksemplerne på, at EU bør stoppe forhandlinger med Tyrkiet om at blive medlem af EU, og det mener han, den danske regering bør sætte på dagsordenen.

»Vi skal en gang for alle gøre det klart, at Tyrkiet ikke skal være medlem af EU, og så bør vi protestere mod den nye lov ved, at EU-kommissionen og Danmark siger, at det er slut med forhandlinger om at blive optaget i EU,« slutter han.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er ofte blevet kritiseret for at ville islamisere Tyrkiet, og midt i juli forsøgte dele af det tyrkiske militær at begå et kup mod styret, men mislykkedes. Siden har præsidenten renset voldsomt ud i den tyrkiske administration og andre steder i samfundet for at forsøge komme de kup-loyale til livs.