Søndag 7. maj skal Frankrig igen til stemmeurnerne og bestemme, hvem der bliver landets næste præsident. Det bliver et opgør mellem den tidligere investeringsbankmand og centrumpolitiker, Emmanuel Macron, og lederen af det franske højrefløjsparti Front National, Marine Le Pen. I tirsdagens BT Debat peger Radikale Venstres partiformand Morten Østergaard og Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund på fordele og ulemper ved de to franske præsidentkandidater.

Morten Østergaard
Partiformand, Radikale Venstre

»Det er et valg mellem, om man vil forme fremtiden eller holde fast i fortiden. Macron mener, at man enten selv skaber den forandring, der skal til i verden, eller også bliver man genstand for forandringen. Mens Le Pen mener, man skal melde sig ud af EU og lukke om sig selv. Frankrig skal som en stormagt i Europa være med til at styrke samarbejdet, og derfor er det en stor udfordring, at hun gerne vil ud af EU. Sker det, vil Frankrig få sværere ved at reagere på de forandringer, der sker.«

»EU vil ikke dø, hvis Le Pen vinder. Men Macron er en savnet bølgebryder efter Trump og Brexit, der går mere op i det fælles fremskridt end den nationale egoisme. Han siger, at han vil samle patrioterne mod nationalisterne. Og det rammer det meget godt ind. Frankrig var en af grundlæggerne, og historisk set har EU været et fredsprojekt, der bandt fjender sammen til et venskab. Derfor er de en nøglespiller. Hvis Frankrig samarbejder, vil det også være til egen gavn. Vi skal ikke leve på fortidens EU-resultater, men få en begejstring frem blandt befolkningen igen. Macron kan forhåbentlig begejstre vores egne statsminister-kandidtaer, der alle er blevet mere afmålte.«

Pernille Vermund
Formand for Nye Borgerlige

»Jeg ved nu ikke, om det vil være så slemt, hvis Marine Le Pen vinder det franske præsidentvalg, det vil tiden selvfølgelig vise. Le Pen har helt klart nogle svar på flere af de store udfordringer, som Frankrig og resten af de europæiske lande, står overfor med eksempelvis migration fra de muslimske lande. Hun har også en løsning på, hvordan nationalstaterne sikrer sig, at de igen får lov til at bestemme politiken i deres egne lande. De løsninger savner Macron, og han neglicerer fuldstændig, at problemerne er der. Han vil have mere EU og åbne grænser, altså mere af det samme, som Frankrig har forsøgt sig med i ti år.«

»Marine Le Pen vil utvivlsomt være med til at løse nogle af de problemer, som Nye Borgerlige også kæmper for at få bugt med i Danmark. Men det her er franskmændenes valg, så uanset hvem de vælger, vil vi sørge for at få det bedste ud af det valg. Vi er uenige med Front Nationals økonomiske politik, men jeg ser det dog ikke som en katastrofe, hvis Le Pen går hen og vinder. Altså, jeg tror ikke, at Le Pen kan få Frankrig ud af EU-samarbejdet, men jeg tror, at det vil være godt, at der sidder politikere rundt omkring i Europa, som er skeptiske overfor den nuværende magtkoncentration i EU og den overinstitutionalisering, som på sigt vil ødelægge vores frihed og nedbryde nationalstaterne.«