Søren Pind og Morten Messerschmidt skyder med skarpt i kampen om dit kryds.

På torsdag skal du afgøre, om Danmark skal erstatte det nuværende retsforbehold med en tilvalgsordning.

Hvis det bliver et ja, afgiver Danmark suverænitet på en række områder indenfor retspolitikken, men kan fortsætte i det europæiske politisamarbejde.

Bliver det et nej, beholder vi beslutningsretten i Danmark. Til gengæld ryger vi ud af Europol, indtil vi måtte få en eller anden særaftale.

Så langt er justitsminister Søren Pind (V) og hans modpart i debatten, europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) enige.

BT har udfordret de to til en duel.

Spørgsmålet er: Fanger bordet ved et ja, sådan at vores selvbestemmelsesret er tabt for altid? Eller kan Danmark trække suveræniteten tilbage, hvis vi en dag fortryder, at vi afgav den til EU?

Søren Pind svarer klart ja til det spørgsmål. Han har gravet dybt i de historiske kilder og henviser til den betænkning, som forfatningskommissionen udgav, da den skrev grundloven i 1953.

»Det fremgår af betænkningen, at det, man har givet, kan man altid tage tilbage. Grundloven er den stærkeste retskilde, vi har. Det er den, danske myndigheder skal rette sig efter. Det kan gøres med et simpelt flertal i Folketinget, og vi kan altid tage suverænitet tilbage. Om vi så kun har 0,001 pct. tilbage, kan vi tage de 99,999 pct. tilbage. Men det er ikke uden omkostninger. Selvfølgelig vil nogle partnere blive sure på os. I sidste ende er det en sag for EU-Domstolen. Men det der med, at vi skal spørge om lov, er en gang pølsesnak. I værste fald ryger vi ud af EU, men kan vi tage suverænitet tilbage? Ja,« siger Søren Pind.

’Grundloven har altid forrang’

Morten Messerschmidt er lodret uenig:

»Jeg er nødt til at sige til Søren Pind, at hvis han fremførte det argument overfor sine studerende på Københavns Universitet, havde han løjet. Vi har en EU-retlig forpligtelse til at efterleve traktaten,« siger han.

»Den kan vi ophæve ved lov,« svarer Søren Pind.

»Vi kan ophæve det hele ved lov,« lyder modargumentet fra Morten Messerschmidt, »men det vil ikke have gyldighed, medmindre vi melder os ud af EU. Hvis Folketinget vil trække et område tilbage, sker der det, at EU ikke vil anerkende det. Det skete for Grønland i 1986, da man ville ud af den fælles fiskeripolitik. Det kunne man ikke, og så meldte Grønland sig helt ud af EU,« siger han og driller Søren Pind med, at han åbenbart ikke ved, at EU-retten står over alt andet.

Hvis Danmark en dag fortryder, at vi er med i EUs retspolitik, kan retsforbeholdet ikke genindføres, lyder hans konklusion.

»Men hør nu her,« siger Søren Pind, »i den allernyeste statsret står, at adgangen til at tilbagekalde noget ved lov gælder, også selv om det strider mod Danmarks internationale forpligtelser. Det koster, men man kan gøre det,« siger han og henviser til de ypperste juridiske hjerner herhjemme, der uden tøven slår fast, at grundloven altid har forrang.

Det er muligt, at EU-retten kan overtrumfe en almindelig lov, men altså ikke grundloven.

Men den udlægning fejer Morten Messerschmidt af bordet med et smil.

»Hvis vi tilbagekalder suverænitet, vil EU erklære, at beslutningen er ulovlig og idømme os sanktioner,« siger han.

»Du snakker udenom. Sagen er, at vi kan gøre det, hvis vi vil,« afbryder Pind.

»Så vil EU sanktionere os herfra og til helvede.«

»Så svarer vi, at vi ikke vil betale.«

»Men hvorfor løbe den risiko,« spørger Messerschmidt.

’EU-retten er stærkest’

»Dansk Folkeparti turnerer med en påstand om, at vi ikke kan tage suverænitet tilbage. Det er usandt.«

»Efter EU-retten kan man ikke gøre det, medmindre EU giver lov. Det bør du af hensyn til dit renommé og til dit ministeransvar anerkende,« siger Messerschmidt.

»Det er en masse ord, der ikke har nogen gyldighed. Du mener simpelthen, at EU-retten er stærkere en grundloven?«

»Det er den da.«

»Det er jeg da ligeglad med. Tænk, du er jo blevet eurokrat. Du forfægter EU-rettens overhøjhed overfor grundloven,« siger Pind og smiler.

»Jeg forholder mig til den ulykkelige retsstilling, som dit parti har bragt Danmark i,« svarer Messerschmidt.

»Den nyeste statsforfatningsret i Danmark siger, at vi kan tage et område tilbage, hvis vi vil,« siger Søren Pind.

Og hermed er fronterne trukket op og skridtet af.

I morgen mødes de to til en ny duel i Roskilde, og dagen efter i Kruså.