Danskfødte 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein formodes at stå bag de to skudattentater i København, der i weekenden kostede to civile livet og sårede fem politifolk. I kølvandet på terrorangrebet raser debatten nu om, hvordan det kan forhindres, at lignende angreb, hvor radikaliserede danskere står bag, kan forhindres.

Forhenværende integrationsminister Søren Pind (V) slår fast, at integrationsindsatsen i de store byer er slået fejl, og at det vil komme til at tage mange år at rette de fejl, der er blevet begået.

»Når folk råber 'Allah er stor' ved det sted, hvor terroristen blev skudt, og når vi ser mennesker skrive, at det er den straf, man får for at håne profeten, så er der nogle mennesker, som vil noget andet end det store flertal i Danmark. Det bliver vi nødt til at erkende,« siger Søren Pind.

Den tidligere minister forklarer, at det er helt andre midler, der skal tages i brug. Han mener, at vi allerede skal begynde at forebygge radikalisering, når børnene er små.

»Der skal indføres nultolerancepolitik fra top til bund. Ordensreglementer i skolerne - så børn ved, hvad der er rigtig og forkert adfærd. Så de simpelthen lærer børn, hvad det betyder at opføre sig ordentligt. At man standser den der drift rundt på gaden. At politiet får de værktøjer, der skal til. At skolelærerne får det. At man indkoder helt fra start af, hvad ordentlig adfærd er. I 2005 blev 16 % af alle skoleelever hvert år blev ramt af vold. Det medfører had og vrede. Selvfølgelig gør det det. Rigtig mange tosprogede drenge forlader folkeskolen uden at kunne læse, regne eller stave. Så kan man ikke være i det moderne samfund. Så det skal selvfølgelig ændres,« siger Søren Pind.

Integrationsminister Manu Sareen (R) mener derimod, at vejen til at forhindre unge i at blive radikaliserede handler om at vise dem, at der er et alternativ. Med et bredt flertal i folketinget bag sig har regeringen netop lanceret en handleplan, som skal dæmme op for radikaliseringen. Det skal blandt andet ske gennem mentorordninger, hotlines og bedre uddannelse af eksempelvis lærere.

»De erfaringer, der er med radikaliserede unge fra Danmark og udlandet, viser, at det rent faktisk er muligt, at få folk ud af ekstremistiske miljøer. Det kan man netop ved at tilbyde dem et alternativ. I Fryshuset i Stockholm er et godt eksempel på, hvordan man får ekstremistiske unge ud af de miljøer. Så det kan faktisk godt lade sig gøre,« siger integrationsminister Manu Sareen som understreger, at længere straffe er det rigtige værktøj til bekæmpelse af terror.

»Vi har jo den straffelovgivning, der er. Og jeg synes egentlig, der er gode rammer. Også inden for terrorlovgivning. Det gælder også dem, der rejser ud til Syrien som hellige krigere. Der hvor man kan løfte bevisbyrden, der skal man selvfølgelig gøre det, og man skal selvfølgelig også ånde dem i nakken. Det synes jeg sådan set også, at der er masser af gode eksempler på,« siger Manu Sareen.

På det punkt er den nuværende og den tidligere integrationsminister enige.

»Det hjælper ikke noget bare at smide folk i fængsel. Hvis man tror, at det her bare kan løses med straf, så tager man fejl. Det her handler lige så meget om at få givet børn nogle muligheder for at være med i det her samfund. Men man er nødt til at gå på begge ben,«, siger Søren Pind.