Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klokken 12 indleder Folketingsåret med sin åbningstale, sker det i slipstrømmen af en ophedet værdidebat, som både politikerne og almindelige danskere har kastet sig ind i med stor iver.

Det drejer sig ikke om det mulige indhold af Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale, men om det, der kommer til at være i baggrunden, når statsministeren går på talerstolen klokken 12: Et tre meter langt dannebrogsflag - som netop nu er genstand for en heftig diskussion på de sociale medier.

Dannebrog ophængt over formandsstolen i Folketinget på åbningsdagen, 4. oktober 2016.
Dannebrog ophængt over formandsstolen i Folketinget på åbningsdagen, 4. oktober 2016. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Især fordi det ifølge DR var Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), som var primus motor bag placeringen af det store splitflag lige bag formandsstolen, hvor det midlertidigt erstatter vægtæppet 'Som en rejselysten flåde', der er sendt til renovering efter at have hængt på den fremtrædende plads i næsten 30 år.

Her er blot et lille udsnit af de mange indspark i debatten.

Også SF's medlem af Europaparlamentet Margrethe Auken er modstander af at placere Dannebrog i Folketingssalen. Det er ikke dansk skik, skriver hun.

Socialdemokraternes Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen bakker derimod tiltaget op.

'Tæt på magtmisbrug'

Den omsiggribende værdidebat startede, da Folketingets 3. næstformand, Enhedslistens Christian Juhl, i et interview med DR langede voldsomt ud efter Pia Kjærsgaard.

»Det er tæt på magtmisbrug af formanden at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde i morgen. Det skal ned igen hurtigst muligt,« siger han til DR.

Christian Juhl mener, flaget er et indlæg i den politiske debat om, hvem der er mest nationale - og anklager Pia Kjærsgaard for at have gennemtrumfet beslutningen om at ophænge det uden at have inddraget de øvrige partier i Folketinget i tilstrækkelig grad.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Men den kritik preller af på Pia Kjærsgaard.

»Det er en meget, meget kedelig bemærkning fra et præsidiemedlem. Det må jeg sige,« siger Pia Kjærsgaard til DR.

Hun påpeger, at Christian Juhl som det eneste medlem af Folketingets Præsidium ikke dukkede op, da hun orienterede om placeringen af flaget på et møde i sidste uge - og efter eget udsagn fik opbakning fra alle de fem fremmødte.

'Et selvmål'

Christian Juhls kritik af Pia Kjærsgaard mødes med hovedrysten af de øvrige partier på Christiansborg og får skudsmål som 'småligt', og 'upassende' med på vejen fra politikere fra både rød og blå blok.

»I og med han gør det til et problem, så understøtter han jo den myte. Det er en foræring og et selvmål. Dannebrog er da vores allesammens flag. Jeg ved da godt, at Dansk Folkeparti forsøger at sætte sig på det og tage monopol på det. Men det har de ingen ret til,« siger SF'eren Karsten Hønge til DR.

Pia Kjærsgaard undrer sig over, at placeringen af Dannebrog bag Folketingets formandsstol kan blive genstand for en så ophedet debat.

»Hvordan kan dannebrog blive for nationalt et symbol? Ja, det er et nationalt symbol, men vi befinder os også i en nation, der hedder Danmark. Så jeg kan intet unaturligt se i det her. Tværtimod er det på sin plads,« siger Pia Kjærsgaard til DR.

Ikke desto mindre holder Enhedslisten fast i, at Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti tager Dannebrog som gidsel ved at bruge flaget politisk.

'I river det jo i stykker'

Og på de sociale medier fortsætter den livlige debat. De fleste bakker op om brugen af Dannebrog i Folketingssalen, men mange er også trætte af, at vi overhovedet kan tale om at det danske flag splitter i stedet for at samle. Herunder samfundsdebattøren Özlem Cekic, som tidligere repræsenterede SF i Folketinget.

Selvom politikerne på Christiansborg i stort tal bakker op om Pia Kjærsgaard i 'Dannebrogs-gate', er også de dybt uenige, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt flaget bør blive hængende bag formandsstolen. Venstres medlem af Folketingets Præsidium, Kristian Pihl Lorentzen, siger til DR, at han gerne så flaget blive hængende, mens Socialdemokraterne kun ser det som en midlertidig løsning, mens vægtæppet 'Som en rejselysten flåde' er til renovation.

Det samme gør De Radikales leder Morten Østergaard, som derimod gør sig til fortaler for, at der kommer et EU-flag op at hænge i Folketinget

Efter åbningsdebatten i dag tages det meget omdiskuterede Dannebrogsflag ned igen.

Pia Kjærsgaard på talerstolen med Dannebrog i baggrunden ved Folketingets åbning 4. oktober 2016.
Pia Kjærsgaard på talerstolen med Dannebrog i baggrunden ved Folketingets åbning 4. oktober 2016. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere