Partier bør kræve en fuldført uddannelse af unge politikere, siger Pia Kjærsgaard

Den nye formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, fik besked på at gøre sin uddannelse som handelsjurist færdig, før han fik lov til at stille op til Folketinget.

- Det krævede vi af ham - og det tror jeg er sundt og godt for ham i dag. Det kunne andre partier godt lære af, så de kræver, at unge i det mindste færdiggør deres uddannelse, inden de stiller op til valg, siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard fortæller, at Folketinget på ingen måde afspejler den danske befolkning.

Ofte har mange af medlemmerne i de forskellige partier læst på samme årgange af statskundskab - og i øvrigt læst med mange af de personer, der senere bliver embedsmænd.

Forskellen bliver større

- Der er ingen tvivl om, at vi i Folketinget på ingen måde udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen. Og forskellen mellem politikere og befolkning bliver større og større. I vores parti har vi gjort meget ud af at få folk med forskellige baggrunde til at stille op - lige fra akademikere til håndværkere, siger Pia Kjærs-gaard, der selv er butiksuddannet. Det var først senere, at hun blev hjemmehjælper.

Hun mener, at mange af Folketingets ’gamle’ partier, som Socialdemokraterne, Venstre og De Radikale stiller unge op, der hverken har færdiggjort deres uddannelse eller haft et rigtigt arbejde.

- Mange af dem er alt, alt for unge - de har jo ingen erfaring og ved ikke, hvad der foregår ude i det samfund, som de nu skal lovgive om. Politikere burde have haft et rigtigt arbejde, siger Pia Kjærsgaard.

Hun synes i øvrigt, at man burde overveje at sende Folketingets politikere i praktik.

- Jeg synes faktisk, at det er en god ide, at vi kom i en form for erhvervspraktik. Ofte er meget af det, vi beskæftiger os med som politikere, kun noget, som vi kender i teorien. Jeg arbejdede selv fire dage på en folkeskole i forbindelse med et tv-program, og det var en øjenåbner.

Helle Thorning-Schmidt (S)