Dansk Folkeparti har set det som en nødvendighed at skabe et tæt samarbejde med Socialdemokratiet, fortæller Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokratiets Mette Frederiksen lagde op til en ny pardans i dansk politik, da de to partiledere i et interview for nyligt fortalte, at de har et tæt samarbejde.

Det virkede pludselig ikke helt umuligt, at det tætte samarbejde mellem partierne en dag kunne munde ud i et regeringssamarbejde. Alligevel afviser Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i dag, at partiet vil danne regering med Socialdemokratiet efter næste valg.

Dansk Folkeparti, der er Folketingets næststørste parti, peger fortsat på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men man skal ikke bare tage partiet for givet, fortæller Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup:

Nu udelukker DF alligevel helt at danne regering med Socialdemokratiet efter næste valg. Hvorfor det?

»Det er muligt, at tolkningen i det signal, der kom ud af interviewet, var, at en regering med Socialdemokratiet og DF stod lige foran, men det har nu aldrig været tanken. Allerede efter interviewet sagde vi, at nu er det ikke sådan, at vi peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister. Vi peger stadig på Lars Løkke Rasmussen (V). Det er der, vi har trænet samarbejdet gennem tyve år. Og vores plan A er faktisk ikke at komme i regering, men om at komme igennem med vores politik.«


Den mulighed ser I ikke i en regering med Socialdemokratiet?

»Socialdemokratiets parlamentariske grundlag vil være SF, de Radikale, Enhedslisten og Alternativet, som står for det helt modsatte end DF på eksempelvis udlændingeområdet, som vi ligger stor vægt på. Derfor ser det svært ud. Men det betyder ikke, at vi ikke kan samarbejde og forsøge at påvirke tingene på den bedste måde. Hvis den nuværende regering vil igennem med noget politik, kan de samarbejde med både os og Socialdemokratiet. Hvis DF så står sammen med Socialdemokratiet om f.eks. bedre omsorg til de ældre, så kan regeringen ikke lave besparelser på det område. Omvendt kan vi så samarbejde med regeringen om de ting, som vi er enige i. Det er den favorable situation lige nu, at DF har begge muligheder.«

Skal samarbejdet så mere ses som en trussel til den nuværende regering?

»Ja, man skal ikke tage DF for givet, og i det omfang man prøver at drible uden om DF, og den indflydelse vi skal have, så får man det svært. Det er signalet i DFs samarbejde med Socialdemokratiet. Vi har set det som en nødvendighed at bygge et alternativ op med Socialdmokratiet for at sige til regeringen, at man er nødt til at tage DF med på råd.«