Midt i en krise med manglende tillid fra baglandet og fagbevægelsen til Statsminister Helle Thorning-Schmidt kommer Lykketoft kritik på et uheldigt tidspunkt, mener politisk kommentator Peter Mogensen.

I et jubilæumsskrift for Det Økonomiske råd retter Lykketoft kritik mod regeringens skattereform, som han tvivler på kan sætte gang i samfundshjulene og sænke arbejdsløsheden.

- Det er en uheldig situation og den skubber i en uheldig retning for Thorning på grund af timingen, men debatten er god. Den politiske virkelighed er, at det skubber på en bølge, som er der i forvejen, med kritik af hendes politik, siger han.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Og det er ikke første gang, at en af de store i Socialdemokratiet sår alvorlig tvivl om Thornings politik. I sommers kritiserede samme Lykketoft finansminister Bjarne Corydon for ikke, at gøre op med finansministeriets embedsmænd og deres regnemetoder, som han selv gjorde da han overtog finansministeriet fra Schlüter-regeringen i 1993, og senest ved Socialdemokraternes kongres i september langede tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen ud efter regeringens dagpengereform.

Fra talerstolen opfordrede han blandt andet regeringen til at ændre på genoptjeningsretten for dagpenge. Talen blev mødt med stående applaus fra omkring 800 partimedlemmer i salen - lige på nær Thorning, der blev siddende i stolen med hænderne foldet i skødet.

Når kritikken kommer fra så fremtrædende medlemmer af partiet er det klart, at det generer Helle Thorning og resten af regeringen ekstra meget, vurderer Peter Mogensen.

- Det er klart, at det er det. I sig selv er det jo kæmpe store kapaciteter, dels er de jo også nogle der selv har siddet i samme job og truffet nogle beslutninger, så de ved, hvad der foregår rent ud sagt. Og det ved offentligheden jo også, og derfor når de udtaler sig, så er det noget andet end hvis du og jeg gør det, siger han.

Statsministeren har været inde i en stormfuld periode, hvor anonyme kilder i Socialdemokraterne har stillet spørgsmålstegn ved hendes lederevner som S-formand i medierne, og den generelle utilfredshed er Lykketofts kritik med til at køre videre.

- Når jubilæumsskriftet kommer op nu, så generer det ved at skubbe på en almindelig utilfredshed, der findes i det socialdemokratisk bagland, og det skaber netop den diskussion om folks lederskaber, siger Peter Mogensen.