Politik

Peter Mogensen: Hold kæft hvor har Elbæk kvajet sig

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Anklagerne om nepotisme kan blive fatale for kulturminister Uffe Elbæk, vurderer politisk kommentator Peter Mogensen. Foto: Torkil Adsersen

Det kan for alvor blive rigtigt fatalt, hvis Enhedslisten ender med at kræve en undersøgelse af kulturminister Uffe Elbæk, vurderer politisk kommentator Peter Mogensen.

Truslen om en uvildig undersøgelse kan nemlig blive virkelighed efter et samråd på tirsdag, hvor kulturministeren skal redegøre for, at han har brugt 180.000 kroner på fem officielle middage og debatmøder på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), som han tidligere har siddet i bestyrelsen for, og hvor hans mand er ansat. For hvis han ikke svarer tilstrækkeligt, vil Enhedslisten bakke op om oppositionens krav om en uvildig undersøgelse.

Læs også: Venstres kulturordfører: Håber, Enhedslisten vil presse Elbæk

- Det vil være ret vidtgående og en gave til oppositionen, hvis Enhedslisten kræver en undersøgelse. Derfor vil regeringen ligge pres på for, at det ikke bliver til nogen undersøgelse. For en undersøgelse er en indrømmelse af, at Uffe Elbæk virkelig er ude på tynd is, siger Peter Mogensen.

Og foreløbigt har statsminister Helle Thorning-Schmidt da også fredet kulturministeren.

Læs også: Helle Thorning-Schmidt freder Uffe Elbæk

Derfor har Peter Mogensen sine tvivl om, at en uafhængig undersøgelse bliver aktuelt.

- Men omvendt er Uffe Elbæks problem meget kontant, for hold kæft hvor har han kvajet sig. Og det virker som om, at det er svært for ham at forklare det. For hvis han kunne lukke sagen, havde han gjort det for længst. Så det højner ikke
forventningerne til, at han kommer med noget nyt på tirsdag, siger han.

Men der skal komme nyt på samrådet, hvis sagen ikke skal gå hen og blive rigtig ubehagelig, forklarer Peter Mogensen.

- Jeg tror, han har store problemer. Spørgsmålet er dog, om Enhedslisten vil vælte ham. For han er en af de få fra De Radikale, der har goodwill i Enhedslisten. Men hvis det viser sig, at han har været nepotistisk, vil det være svært at lade ham blive som minister. Sådan en sag om muligt magtmisbrug får virkelig vælgerne op af stolene.

Sagen kort - Uffe Elbæk

Sagen om AFUK - Akademiet for utæmmet kreativitet - 2012

20. januar Møde mellem Uffe Elbæk og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), hvor muligheden for kommunal støtte til den nye cirkusuddannelse på AFUK bliver drøftet.

22. januar Opfølgningsmøde, hvor det anslås, at uddannelsen vil kræve en støtte på godt 15 mio. kr.

27. februar Statsforvaltningen Hovedstaden meddeler, at kommunen ikke må give støtte til uddannelsen. Det betyder, at pengene i stedet må findes gennem finansloven.

1. maj
Uffe Elbæks mand, Jens Pedersen, bliver ansat som sekretær i AFUK.

2. maj AFUKs leder, Annesophie Bergmann Steen, anmoder Uffe Elbæk om et møde om den nye cirkusuddannelse.

22. juni AFUKs leder, Annesophie Bergmann Steen, anmoder Uffe Elbæk om et møde om den nye cirkusuddannelse.

13. september Københavns Kommune afsætter 6 mio. kr. til den nye uddannelse på AFUK.

8. november
Uffe Elbæk mødes med AFUKs bestyrelsesformand, Knud Folschack, og Annesofie Bergmann Steen, hvor man drøfter den nye uddannelse.

11. november
Regeringen og Enhedslisten kommer til enighed om finansloven, hvori de seks mio. kr. til AFUK bliver tildelt.

Relaterede

Det læser andre