KOMMENTAR: Det første slipper de rigeste for, det sidste pålægges dem, der i forvejen knokler mest. Det er, hvad Løkkes 2025-plan handler om

Agurketiden, som vi engang kendte den, har været aflyst i år. Tiden hvor politikere og meningsdannere brugte sommeren på at diskutere luftige og ligegyldige politiske forslag, har i år været afløst af mere alvorlige emner. Brexit, sommerens mange terroranslag i Europa og Mellemøsten, den italienske bankkrise, Donald Trump som præsidentkandidat til verdens vigtigste embede og meget mere. Der har endda ikke været meget plads i sommerdebatten til dansk politik. Den debat, der dog har været om dansk politik, har ikke været ligegyldig og den har været præget af ét ord: 2025-plan.

Til efteråret er det regeringens hensigt at fremlægge en såkaldt 2025-plan. Et program for den økonomiske politik frem mod år 2025. Helt efter drejebogen har det handlet om at skabe indtryk af, at Danmark står på en brændende platform og er ’nødt til’ at foretage store valg, som skal ’redde dansk økonomi’.

Derfor har man i det sidste par måneder kunnet høre finansminister Claus Hjort Frederiksen sige, at han forbereder ’et katalog af ubehageligheder’. Det kan indeholde mange ting. Nogle af de ’ubehageligheder’ er at hæve pensionsalderen yderligere, eller at sløjfe seniorjob-ordningen.

Da den daværende Løkke-regering sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale besluttede at udfase efterlønnen, blev et plaster på såret, at man indførte seniorjob-ordningen, som trods alt skulle bane vejen for, at der rent faktisk var job til dem, der ikke kunne gå på efterløn i fremtiden.

Danmark har verdens højeste pensionsalder. Ingen andre lande i verden (ja, det er sandt) kommer til at gå senere på pension end danskerne. Og de reformer, der blev indført i SR-regeringens tid, dækker vores behov for arbejdskraft i fremtiden.

Når det er tilfældet, hvorfor skal der så laves nye indgreb, som tvinger folk til at arbejde mere? Jo, det er enkelt. Indgrebene og nedskæringerne skal bruges til at finansiere yderligere skattesænkninger, og helst i toppen. Der er ingen anden forklaring.

Desværre er mange medier hoppet med på præmissen om, at Danmark har brug for en økonomisk plan, hvor vi skærer yderligere i trygheden og tvinger mennesker, der ikke kan arbejde, til at arbejde mere. Ingen stiller spørgsmålet: Hvorfor? Derfor har det sommeren igennem også været et tilbagevendende spørgsmål til mit parti: ’Hvornår fremlægger I jeres egen 2025-plan?’

Der er ingen tvivl om, at der er udfordringer i dansk økonomi. Forbrugertilliden er for lav, utrygheden i forhold til fremtiden for stor, der investeres for lidt og spares for meget op. Alt det er med til at holde væksten nede. Men løsningen på de udfordringer er ikke at sænke skatten for dem i toppen på bekostning af at skære mere ned for dem, der har allermest brug for tryghed.

Socialdemokraterne deltager altid gerne i forhandlinger, når vi er i opposition. Vi indgår også gerne konkrete aftaler, når vi kan rykke tingene i mere retfærdig retning. Men vi skylder ikke at fremlægge en 2025-plan. For den plan, Løkke gerne vil diskutere, handler ene og alene om at skaffe penge til at forgylde dem i toppen.