Enhedslisten beskylder regeringen for at lave asylpolitik på baggrund af usikre oplysninger. Det sker, efter nye tal viser styrtdyk i antallet af asylansøgere til Danmark.

Regeringens bebudede stramninger på asylområdet tager afsæt i tal, som er yderst uforudsigelige og derfor aldeles uholdbare som argument for strammere regler.

Sådan lyder anklagen fra Enhedslisten, efter de seneste tal over antallet af asylansøgere til Danmark atter er faldet.

»Det viser, at de tal og de prognoser, som regeringen arbejder med, og som den laver politik ud fra, ikke holder i realiteten. Det er meget, meget uforudsigelige tal,« siger Enhedslistens rets- og socialordfører, Pernille Skipper (Ø), og uddyber:

»Blandt andet har vinterens komme stor betydning for, hvor mange asylansøgere der formår at flygte og komme op gennem Europa.«

I september var antallet af asylansøgere til Danmark markant, og ved udgangen af måneden havde flere end 3.000 flygtninge været i kontakt med de danske myndigheder. Det fik Justitsministeriet til at forvente op mod 20.000 asylansøgere til Danmark i år.

Men siden er udviklingen vendt. I oktober faldt tallet således drastisk, og den tendens fortsætter i november.

Ifølge Berlingskes oplysninger var der indtil søndag 16. november kommet 650 asylansøgere til Danmark, og det samlede antal i år er oppe på 13.500.

Derfor mener Pernille Skipper også, at regeringen er gået for langt med de bebudede stramninger på asylområdet, som Folketinget førstebehandlede torsdag.

»Det betyder, mener jeg, at det er en klar overreaktion de meget, meget voldsomme asylstramninger, som regeringen har fremlagt forslag om, og som vil have konsekvenser for mennesker i nød og for deres familier,« siger Enhedslistens ordfører.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) tror, at den store opmærksomhed om regeringens asylstramninger har fået færre til at søge til Danmark, forklarer hun til Berlingske.

Men den forklaring køber Pernille Skipper ikke.

»Jeg tror ikke på, der er mennesker, som sidder i et krigshærget land som for eksempel Syrien og tænker, »måske skulle jeg lade være med at tage til Danmark, da det lyder som om, de har en skrækkelig lovgivning på vej«. Sådan fungerer det ikke,« siger hun.