Både ATP, PFA og PensionDanmark ser intet problem i, at Finansudvalget får indsigt i de bud, der blev givet på aktierne i DONG.

I løbet af få uger kan Folketingets Finansudvalg med al sandsynlighed endelig få afklaret, om det var det bedste bud, der vandt, da den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år vandt budkrigen om 19 procent af DONGs aktier.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har meddelt, at alle bud vil blive fremlagt for udvalgets medlemmer, og det ser de tre pensionskæmper ATP, PFA og PensionDanmark intet problem i.

»Finansministeren er naturligvis velkommen til at fremlægge PensionDanmarks bud på aktierne i DONG Energy for Finansudvalget,« siger administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Og de samme toner lyder fra ATP:

»ATP har hverken tidligere eller nu haft noget imod, at Finansudvalget får en fortrolig orientering,« oplyser pensionsselskabet i en mail.

Hos PFA finder man det principielt »uhensigtsmæssigt«, hvis offentligheden får indblik i et »fortroligt forhandlingsforløb«.

»Men vi har ingen problemer med, at DONG-salget fremlægges i Folketingets Finansudvalg,« siger koncernfinansdirektør Anders Damgaard i en mail.

Onsdag meddeler Goldman Sachs i Berlingske, at man indvilliger i at lægge alle dokumenter frem i forbindelse med købet af aktierne.

Den transparente tilgang skal ses i lyset af, at bankens investering i DONG er »ekstraordinær«, som selskabets direktør udtrykker det i avisen.

Handlen har også skabt furore i det politiske landskab, og det kulminerede med SFs exit fra regeringen i januar sidste år. Den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) har desuden fået hård kritik for at køre en »lukket« proces, der satte de øvrige partiers finansordførere udenfor døren.

Men det kan Goldman Sachs’ melding nu ændre på, meddeler Claus Hjort Frederiksen, der vil give Folketingets Finansudvalg lov til at se samtlige bud, der er blevet afgivet.

»Jeg synes, at den proces har været kørt alt for lukket, og derfor er det jo tilfredsstillende med den her melding fra Goldman Sachs. Det betyder jo, at vi for Folketingets Finansudvalg kan fremlægge de tilbud, der er givet i sagen, så man kan se, hvilke tilbud der er givet, og man vil så også kunne se den aftale, der er lavet med Goldman Sachs,« siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2 NEWS.

En DR-dokumentar har hævdet, at ATP var parat til at opkøbe DONG-aktier på samme vilkår som Goldman Sachs i bestræbelserne på at sikre, at det statsejede energiselskab forblev på danske hænder.

Den påstand ønsker ATP dog fortsat ikke at kommentere.

Claus Hjort Frederiksen forventer, at Finansudvalget vil kunne få adgang til dokumenterne i løbet af de kommende uger.

Da Finansudvalget sidst fik adgang til at nærlæse den aftale, staten havde indgået med Goldman Sachs, fik de blot få timer til at læse de 250 sider, og de blev undervejs overvåget af folk fra Finansministeriet. Under hvilke forhold, medlemmerne skal granske de øvrige bud, er endnu uklart.

Claus Hjort Frederiksen forventer at nå til enighed med de øvrige partier om den del i løbet af næste uge, oplyser han.