Når speciallæger begrænser antallet af behandlinger for at holde prisen oppe, bliver konsekvensen længere ventetider. Og det er ganske enkelt forkasteligt, mener formanden for Danske Patienter.

Det er forkasteligt.

Sådan lyder den klare melding fra formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, efter Konkurrencestyrelsen har fundet dokumentation for, at speciallæger har begrænset antallet af behandlinger for at holde prisen oppe.

»Jeg synes, at det, som de praktiserende speciallæger gør, er forkasteligt på den måde, at de simpelthen bare holder op med at arbejde, når de når et bestemt beløb. Det mener jeg ikke, de kan være bekendt. Konsekvensen af det bliver længere ventetider, og i visse landsdele taler vi om ventetider på et halvt år,« siger Lars Engberg.

Konkurrencestyrelsen har ifølge Jyllands-Posten i mere end to år kulegravet speciallægeforeningen FAPS og undersøgt, om den har overtrådt konkurrenceloven ved at opfordre den enkelte praktiserende speciallæge til at begrænse antallet af behandlinger og holde fri eller tage på kursus, når en bestemt omsætning var nået.

Det er ifølge Konkurrencestyrelsen en klar overtrædelse af konkurrenceloven, som har skadet patienterne og betydet længere ventetider.

»Jeg har ikke styr på konkurrencelovgivningen, men hvis Konkurrencestyrelsen mener, at der er noget at komme efter, så synes jeg, at de skal have lov til at undersøge det,« siger Lars Engberg.

Konkurrencestyrelsen var ifølge Jyllands-Posten klar til at politianmelde speciallægernes brancheforening. Men det blev afværget, da sundhedsminister Nick Hækkerup (S) greb ind og afskar Konkurrencerådet fra at komme med alvorlig kritik af speciallægerne for at sætte konkurrencen ud af kraft.

»Det virker til, at lægerne sætter hensynet til pengepungen over hensynet til patienterne. Det er et kæmpemæssigt problem, fordi det fører til enten meget lange ventetider, eller at nogle klarer sig på anden vis, hvilket vil sige, at de går ind og belaster hospitalerne,« siger Lars Engberg.

Formanden for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, Carl Johan Erichsen, afviser, at konkurrencen er sat ulovligt ud af spil og siger til Jyllands-Posten, at målet har været at overholde den økonomiske aftale med regionerne.

Men så bør overenskomsten kigges efter, mener Lars Engberg:

»Jeg har svært ved at forstå en overenskomst, der opfordrer til det, eller hvor der er en incitamentstruktur, som gør, at de kan slippe afsted med det, uden at regionerne griber ind,« siger han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), mener, det er dybt kritisk, at Nick Hækkerup greb ind og forhindrede en politianmeldelse af speciallægerne, hvorfor hun nu vil kræve en redegørelse fra ministeren.