Flere socialdemokrater er skuffede over, at statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke fik posten som EU-præsident.

Helle Thorning-Schmidt kommer ikke hjem til varme knus og skulderklap i den socialdemokratiske folketingsgruppe efter Bruxelles-eventyret, der endte med en kommissærpost til Margrethe Vestager og en returbillet til København til statsministeren.

Tværtimod. Store dele af folketingsgruppen havde store forhåbninger om, at hun fik posten som EU-præsident, så der kunne blive skiftet ud på formandsposten, og Mette Frederiksen kunne komme til.

Men selv om mange i S-gruppen havde sat næsen op efter, at Helle Thorning-Schmidt skulle score den prestigefyldte toppost som formand for Det Europæiske Råd, også kaldet EU-præsident, gik jobbet i sidste øjeblik til den polske premierminister Donald Tusk.

- Lørdag aften tabte vi både valget og regeringsmagten, lyder den korte og lakoniske analyse fra et fremtrædende gruppemedlem, der ønsker at være anonym.

Godt med en ny leder

Et andet gruppemedlem uddyber:

- Det ville være være rigtig godt med en ny leder og en ny start.

Der har længe været utilfredshed i store dele af folketingsgruppen med både Helle Thorning-Schmidts og Bjarne Corydons ledelsesstil og topstyring og med deres politik, som mange socialdemokrater mener ligger alt for langt til højre, f.eks. lettelserne af selskabsskatterne.

Men på det seneste er frustrationerne over dagpengereglerne, og de 60.000 danskere der ventes at falde ud af dagpenesystemet inden udgangen af 2015, vokset og vokset og lægger endnu en kæmpe frustration oven i de øvrige.

- Vi bliver nødt til at få gjort noget ved dagpengereglerne. Før det sker, er der ingen der tager os alvorligt, siger et gruppemedlem.

Mistet realitetssansen

Et tredje gruppemedlem ærgrer sig over, at flere af kollegerne åbenbart har forelsket sig så meget i ideen om, at Helle Thorning-Schmidt skulle være EU-præsident, at de helt har glemt deres realitetssans.

- Mange havde gejlet sig selv op til, at Helle skulle til Bruxelles, at Mette ville tage over, og at det ville give vind i sejlene. Når Helle så kommer tilbage, så bliver folk skuffede. Tanken om at få Mette ind har virket forfriskende på dem. Hun er jo en bedre kommunikator og fremstår mere autentisk. Så folk har forelsket sig i den idé om, at Mette ville overtage. Og så har de haft alle mulige tanker om, hvordan man kunne få persongalleriet på plads, uden at tænke på hvad der skulle ske, hvis Helle ikke tog til EU, siger den pågældende.

Skuffelse i S-gruppen

Desuden er der en vis skuffelse i folketingsgruppen over, at Helle Thorning-Schmidt har afgivet kommissærposten til en radikal.

- Det kunne jo have været en god platform for at få noget socialdemokratisk politik ind i EU, siger et gruppemedlem.

Man kunne forestille sig, at nogle af de socialdemokratiske kritikere ville være glade for at slippe af med Margrethe Vestager, som har, mener de, stået bag den hårde dagpengepolitik. Men de mener med rette, at den nye radikale leder Morten Østergaard vil stå for præcis den samme politik, så heller ikke der er der noget at glæde sig over for de desillusionerede socialdemokrater.

Andre igen savner en udmelding fra Helle Thorning-Schmidt, efter at dramaet i Bruxelles var klinget af. De savner et udspil, der peger frem mod, hvordan hun forestiller sig at vinde næste valg.

Andre bakker op

Der er dog også gruppemedlemmer, der bakker op om formanden.

- Socialdemokraterne vil formentlig blive større med Mette i spidsen, men vi vil ikke kunne vinde regeringsmagten, for hun trækker stemmer fra venstre, mens Helle kan trække stemmer fra højre, mener et gruppemedlem.

- Jeg er glad for, at Danmark efter alt at dømme får en tung kommissærpost. Og så er det rart, at spekulationerne om statsministerens fremtid nu er afklaret. Så kan vi komme til at tale politik, siger kommunalordfører Simon Kollerup.

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen synes, at det er synd for EU:

- Hun er dybt kvalificeret til det job, og det ville ikke være blevet opfattet som faneflugt, hvis hun havde sagt ja til det, siger han.

Thornings umulige opgave

Hjemvendt fra Bruxelles med hænderne tomme står Helle Thorning-Schmidt (S) foran en kæmpe opgave.

Selv om hun officielt aldrig var i spil til posten som rådsformand i EU, var Socialdemokraterne hjemme i Danmark i gang med at gøre klar til et formandsskifte. Det blev aldrig forløst, så nu skal statsministeren i gang med en større redningsaktion for at vise partifæller og vælgere, at hun er tilbage og klar til kamp.

- Det er afgørende vigtigt, at hun leverer et brag af en tale til Socialdemokraternes kongres i september. Det er virkelig der, hun skal manifestere sit lederskab og overbevise hele partiets bagland om, at hun er den rigtige som statsminister og formand, siger politisk kommentator Thomas Larsen, Berlingske.

Udover at holde sit livs tale, skal Helle Thorning melde sig tilbage i dansk politik ved at få en socialdemokratisk vindersag på dagsordenen. Sidste udkald

- Hun martres af, at slagsmålet om dagpengereformen fylder kolossalt meget i medierne. Så hun skal til at vise, hvad der skal tegne partiet og regeringen i den sidste tid, og hvad de skal gå til valg på, siger Thomas Larsen.

Men den opgave er ikke så let. Dårlige meningsmålinger, intern uro og en dagpengedagsorden, der løb løbsk og overskyggede regeringens sundhedsudspil, presser statsministeren.

- Der skal et mindre mirakel til. Vi har før set, at alt kan ske i dansk politik, men det er ved at være sidste udkald for hende. Især fordi nederlagsstemningen er ved at bide sig fast i partiet, siger Thomas Larsen, der kalder den opgivende stemning i partiet for ’ødelæggende’, fordi ingen vil kæmpe tilstrækkeligt hårdt, når der er et uundgåeligt nederlag i horisonten.