Nyt samarbejde kan presse den socialdemokratiske formand.

Allerede længe inden næste valg er partierne til venstre for Socialdemokraterne ved at rotte sig sammen, så de kan lægge maksimalt pres på Mette Frederiksen, hvis hun på et tidspunkt vinder regeringsmagten.

Det er især Enhedslisten, der arbejder på at få Alternativet og SF med i en såkaldt ’forandringsblok’, erfarer BT.

De tre partier har brændende ønsker om mere økonomisk lighed og klare prioriteringer af et renere miljø til fælles. SF er dog noget tilbageholdende over for ideen om samarbejdet.

Dels vil de gerne tættere på magten ved et nærmere samarbejde med S, dels frygter de ifølge BTs kilder, at Enhedslisten vil sætte sig på dagsordenen.

Scenariet kan blive virkelighed, før man aner. Lars Løkkes Venstre-regering kommer under hårdt pres til efteråret, hvor Liberal Alliance har truet med at vælte Lars Løkke, hvis de ikke får skattelettelser, og Dansk Folkeparti har slået fast, at de ikke vil acceptere skattelettelser.

Rød blok fører i de fleste meningsmålinger, men efter alt at dømme har Socialdemokraterne slet ikke nogen færdig plan for, hvad de vil i regering, eller hvordan regeringen skal se ud. Mest sandsynligt må de danne en et-parti-mindretalsregering på samme måde som Løkkes Venstre-regering. En regering der skal basere sig på støtten fra Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten, men som skal finde sit flertal fra sag til sag, og som også kan lave forlig med partier i blå blok.

»Der er meget langt mellem os og Socialdemokraterne på afgørende punkter,« siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

»Vi vil gerne have mere økonomisk lighed. Vi håber, at den næste tid ikke skal handle om, hvorvidt Mette Frederiksen skal være statsminister i stedet for Lars Løkke, men mere om, hvad det er for en politik, der skal føres. Der sker nye ting i dansk politik. Der er flere stemmer uden for Christiansborg, strømninger som Venligboerne og Fødevarefællesskabet. Vi vil gerne have et tættere samarbejde med Alternativet og SF om mere økonomisk lighed og grøn omstilling. Vi er nødt til at pulje, så vi får flere kræfter,« siger Pernille Skipper.

Husk det nu, Mette

SFs arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge frygter, at en S-regering vil samarbejde med V og DF:

»Mette Frederiksen skal lade være med at binde sig til højrefløjen. Hun skal huske, at det er venstrefløjen, der bringer hende til magten. I SF vil vi dog gerne samarbejde med S. Det er vi nødt til, hvis vi vil tættere på magten,« siger han.

Alternativet er meget mere optaget af de politiske emner end hvem, der skal være statsminister.

»Vi har slet ikke lyst til at snakke om Mette kontra Løkke. Der er ikke kun to partier i dansk politik. Vi vil hellere snakke om, hvilken politik der skal føres i en anden regering,« siger Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist.

»Vi vil have håndteret klimakrisen. Det næste ressourceproblem bliver ikke olie, men vand. Og så er der den globale ulighed, som også har med flygtingekrisen at gøre. Hvis S ønsker at samarbejde, kan vi det, men det kræver politisk vilje. Vi samarbejder i forvejen meget med Enhedslisten og er enige om mange ting,« siger han.

De Radikale står et helt andet sted til højre for S og har efterhånden indset, at der næppe er basis for et regeringssamarbejde med S.

Socialdemokraterne har provokeret både De Radikale, Enhedslisten og Alternativet med sin højredrejning i udlændingepolitikken. I stedet planlægger De Radikale at arbejde hen over midten og lave aftaler med de borgerlige, selv om de støtter Socialdemokraterne.

S ser skræmte ud

Radikale kilder hæfter sig ved, at S ser ud til at være skræmt af oplevelserne i Det Sorte Tårn i 2011 og derfor gør, ligesom Løkke gjorde før valget i 2015: Rækker ud efter magten uden at have nogen færdig plan.

Den politiske kommentator Lars Trier Mogensen, der har et godt kendskab til rød blok, siger:

»Socialdemokraterne lurepasser til den helt store guldmedalje lige nu. De satser på, at de kan undlade at fremlægge en skattepolitik, selv om det bliver et af årets store slagsmål i 2016. Partierne til venstre for S kan få samarbejdet i rød blok til at se meget rodet ud. Men for det første regerer Lars Løkke under det samme pres nu. Og for det andet har venstrefløjspartierne vænnet sig til, at Socialdemokraterne laver forlig med de borgerlige. De ved godt, de ikke får så meget igennem. Den parlamentariske situation er kaotisk også pga. DF. Den store joker er, om Mette Frederiksen kan samarbejde med DF – for så ændrer valgmatematikken sig helt,« siger Lars Trier Mogensen.

Socialdemokraternes politiske ordfører tager problemerne i stiv arm:

»Vi vil stå for et bredt politisk samarbejde. Vi arbejder ikke alene med de røde eller de blå partier. I nogle situationer vil vi lave politik til venstre, f.eks. omkring miljø, mens vi har et godt samarbejde med blå blok om udlændinge- og asylpolitikken,« siger Nicolai Wammen.