Når par med børn bliver skilt, er det i langt de fleste tilfælde moderen, der får rollen som bopælsforælder. Det vil et bredt flertal i Folketinget nu gøre op med for at øge ligestillingen mellem forældre.

Når et forældrepar bliver skilt, er det i 90 procent af tilfældene moderen, der får rollen som bopælsforælder, mens faderen indtager rollen som samværsforælder. Men det vil et bredt udvalg af partierne i Folketinget nu gøre op med, skriver Politiken.

Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at forældrene skal ligestilles, og opdelingen sløjfes.

»Vi har brug for, at lovgivningen kommer up to date med samfundet derude, så mor og far kan tage lige del i barnets liv. Vi skal have afskaffet ideen om, at der er A- og B-forældre. Det er fuldstændig urimeligt, at man giver den ene part lov til at træffe alle beslutningerne for barnet,« siger hun til Politiken.

Folketingets øvrige partier er ifølge avisen positivt stemt over for Socialdemokraternes udspil. Både Konservative, Venstre og SF bakker op om at mindske uligheden mellem skilsmisseforældre.

Hvert år bliver cirka 16.000 ægtepar skilt, og i langt de fleste tilfælde lykkes det forældrene at blive enige om en deleordning. I den situation er det dog ofte hos kvinden, børnene ender med at have bopæl: Omkring 325.000 skilsmissebørn har bopæl hos deres mor, mens kun 25.000 bor hos deres far.

Socialdemokraternes udmelding kommer samtidig med, at de indledende drøftelser om en ændring af forældreansvarsloven fra 2007 er begyndt.