Hos Enhedslisten vil man gerne gøre syge danskeres adgang til medicinsk cannabis lettere.

Derfor glæder det partiets forskningsordfører, Rosa Lund, at danske forskere nu får midler til at forske i virkningen af cannabis til medicinsk brug. Hun håber på positive resultater:

- Vi ved jo ud fra erfaringer fra andre lande, eksempelvis USA, hvor man bruger det på sclerosepatienter, at det kan virke. Derfor synes vi, at vi skal finde ud af, om det kan lade sig gøre i Danmark, siger Rosa Lund.

Midlerne til forskningen i det omdiskuterede stof er en del af puljen på 857 millioner til forskning og innovation, som alle partier i Folketinget torsdag blev enige om at fordele.

Andre lande giver grønt lys

Danmark har indtil videre valgt at følge resten af Skandinavien og har vendt tommelfingeren nedad til medicinsk cannabis, mens andre lande, herunder Holland, Tyskland, Frankrig og USA (21 stater) har gjort det muligt at bruge cannabis til medicinske formål.

Den hollandske model er ikke et resultat af større klinisk forskning på området - i stedet har man i mere end 10 år haft en ordning, der har gjort det muligt for læger at udskrive cannabis i forskellige versioner til deres patienter.

Det er det hollandske kontor for medicinsk cannabis, som ligger under landets sundhedsministerium, der har udarbejdet en liste over symptomer, som giver lægerne grønt lys til at ordinere cannabis. Det gælder blandt andet patienter med sclerose, kræft, HIV og AIDS og Tourettes-syndrom (Kilde: Sundhedsstyrelsen).

- Vi skal prøve at finde ud både fordele og ulemper ved medicinsk cannabis og hvilken type medicin, vi kan bruge. Det er jo noget, som mange med kroniske sygdomme har råbt om og ønsket længe, siger Rosa Lund.

Noget kan i hvert fald tyde på, at danskerne er klar til gøre medicinsk cannabis lovligt. Tilbage i februar foretog analysefirmaet Infact en undersøgelse for DR2 Undersøger, der viste, at syv ud af 10 danskere var klar til at gøre cannabisprodukter lovlige til medicinsk brug.