Pædagogerne på landets institutioner får med en ny lov større spillerum til at udøve »kærlighed og konsekvens«. Det skal lukke et juridisk tomrum på området for magtanvendelse.

Hvornår må en voksen pædagog anvende magt over for anbragte børn og unge? Det har regeringen og samtlige partier på nær Enhedslisten forsøgt at skabe klarere regler for i en ny aftale.

»Nu er der ingen tvivl om, hvad man kan, og hvad man ikke kan, når man har ansvaret for anbragte børn og unge,« siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ved fremlæggelsen af aftalen om voksenansvar over for børn, der er anbragt uden for hjemmet.

Ministeren understreger samtidig, at formålet med loven ikke er at give pædagogerne grønt lys til at udøve magt i alle situationer.

»Den her aftale sikrer, hvad man må: Hvis en ung sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkener i frustration og affekt, så må den voksne godt lægge hånd på - altså tage hånd om at stoppe den groteske adfærd,« siger ministeren og kommer med endnu et eksempel:

»Hvis en ung vil stikke af med det formål måske at begå skade på andre end sig selv, så må en pædagog forsøge at få vedkommende tilbage.«

Der indløber årligt 4.000 indberetninger om magtanvendelse. Lovforslaget indskærper, at den pædagogiske løsning altid skal være i fokus, og det glæder Alternativets socialordfører, Torsten Gejl (Å):

»Det absolut vigtigste for os har været, at vi med denne lov understreger og sikrer, at magtanvendelse aldrig må blive almen og forventelig praksis,« siger han i en skriftlig kommentar.

De uklare regler for magtanvendelse har været kritiseret fra flere sider i flere omgange. I 2013 nedsatte SR-regeringen det såkaldte Magtanvendelsesudvalg med en række eksperter og fagfolk. De kom i foråret med en anbefaling, der har tjent som oplæg for de politiske forhandlinger. Også Ombudsmanden har udtalt, at regelgrundlaget for brug af magtanvendelser er for uklart.

Partierne, der står bag aftalen, indgik i sidste uge aftalen om fordelingen af satspuljemidlerne på socialområdet. Der er afsat 42,3 millioner kroner fra 2016 til 2019 til at skabe klarere regler for magtanvendelse over for børn og unge.

Regeringen forventer at fremsætte lovforslaget om voksenansvar i første kvartal af 2016, så loven kan træde i kraft 1. januar 2017.