Københavns Kommune kæmper for at få lov til at indføre forsøg med fri hash. Det giver mere sikkerhed for brugerne, lød det fra Frank Jensen på dagens hashkonference i hovedstaden.

Kriminelle bander sidder tungt på hashhandlen i København, men står det til et flertal på Københavns Rådhus, skal salget af det euforiserende stof fremover være lovligt i hovedstadskommunen.

Rådhuset dannede fredag ramme om en konference, hvor kommunens ønske om at forsøge sig med fri hash blev drøftet. Ifølge overborgmester Frank Jensen (S) er der ingen tvivl om, at en lovliggørelse vil være til gavn på flere niveauer.

»Vi vil gerne tage markedet væk fra de kriminelle bander. Deres milliardomsætning fra hashhandlen giver dem mulighed for lave yderligere kriminalitet, ligesom de kan rekruttere unge mennesker som pushere og håndlangere,« siger overborgmesteren til Berlingske TV.

Desuden vil fri hash gøre brug af rusmidlet mere sikkert, mener Frank Jensen, der afviser, at en lovliggørelse vil føre til øget misbrug:

»Der er intet, der indikerer, at det skulle være tilfældet. Hvis det bliver muligt at købe hash lovligt, kan kunderne være sikre på, at de får, hvad de betaler for. Bandernes hash er urent, og fordi man ikke kender styrken, risikerer folk at ende på psykiatrisk afdeling med en hashpsykose, første gang de prøver hash,« siger overborgmesteren til Berlingske TV.

Han arbejder for en såkaldt københavnermodel, hvor hash og lignende stoffer sælges i detailforretninger. Fra landspolitisk side er der dog ingen opbakning til ønsket om et forsøg med fri hash, og internt i Borgerrepræsentationen er der også modstand at spore, blandt andet fra de Konservative.

Susanne Møller (K), medlem af kommunens sundheds- og omsorgsudvalg, frygter, at flere unge københavnere vil begynde at ryge hash, hvis det bliver lovligt. Og hvis man begynder at ryge tidligt, stiger risikoen for at blive ramt af hashpsykose, viser forskningen.

»Vi er derfor dybt bekymrede for den sundhedsskadelige effekt af det foreslåede forsøg, og vi efterlyser, at man prøver andre veje,« siger Susanne Møller, der selv deltog i fredagens konference.

»Problematikken af øget forbrug af hash, særligt hos de unge, er ikke løst, og vi tager derfor kraftigt afstand fra forsøget. Vi vil ikke tage unge menneskers liv og velfærd som gidsel for at komme kriminalitet til livs,« erklærer hun.