Adskillige pengedonationer fra erhvervslivet har fået Europarådet til at rette kritik mod danske politikere.

København: Flere historier om økonomiske tilskud til valgkampe, der ikke er blevet indberettet til myndighederne, florerer i kølvandet på bogen "Skjulte penge".

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blandt de danske politikere, der kritiseres for at have modtaget donationer på over 20.000 kroner uden at indberette det til myndighederne.

Et par internationale organisationer har tidligere kritiseret de danske partistøtteregler.

Europarådet:

* I 2014 kritiserede Europarådet Danmark. Det skete på baggrund af en rapport om antikorruption, som organisationens antikorruptionssamarbejde Greco havde udarbejdet.

Ifølge Wolfgang Rau, sekretariatschef i Greco, mørklægges partistøtte i højere grad i Danmark end i andre lande, og det kan blive et problem. Også selv om Danmark ikke normalt døjer meget med korruption.

Europarådet er en international organisation, der består af 47 europæiske lande. Rådet står blandt andet bag Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men skal ikke forveksles med EU-institutionerne.

Transparency International:

* Organisationen Transparency International, der arbejder mod korruption, har også flere gange kritiseret de danske regler for partistøtte.

Organisationens danske formand, Knut Gotfredsen, opfordrede i foråret 2015 Danmark til at stramme lovgivningen, som han beskrev som "en risikozone for korruption".

Danmarks svar:

* Trods kritikken meddelte social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i efteråret 2015, at der ikke er planer om at ændre reglerne for partistøtte. Det skete, selv om regeringen havde ambitionen om nye regler indskrevet i regeringsgrundlaget.

/ritzau/