DF har rejst skarp kritik af to LA-ministre. Hvis støttepartiet udtrykke mistillid, må ministrene gå af.

København. Hvis regeringens parlamentariske grundlag ikke har tillid til en minister, så må vedkommende normalt gå af.

Læs her om forløbet, hvis en minister skal fyres:

* Ministrenes ansvar er et kernepunkt i folkestyret. Det er ministrene, der har ansvaret for regeringens handlinger på deres område, og derfor kommer de i skudlinjen, hvis der opstår alvorlige sager.

* Ministrene har vide beføjelser, men kontrolleres af Folketinget og dets mere end 20 udvalg. Begår ministrene fejl, strækker Folketingets sanktionsmuligheder sig fra tildeling af "næser" til fyring og rigsretssager.

* Næse:

- Hvis et flertal i Folketinget mener, at en minister har handlet forkert, kan Folketinget vedtage en beslutning, som kritiserer ministerens handling. Det kaldes ofte en "næse".

* Mistillid:

- Er kritikken af en minister alvorlig, kan den munde ud i en beslutning, hvor et flertal udtrykker mistillid til ministeren. Et såkaldt mistillidsvotum.

- I praksis vil ministeren dog selv vælge at træde tilbage, inden afstemningen om et mistillidsvotum, eventuelt efter en henstilling fra statsministeren.

- Det skete senest i sagen om landbrugspakken, hvor daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) trådte tilbage, efter at De Konservative udtrykte mistillid.

* Rigsretssag:

- Hvis en minister ligefrem forsømmer sit arbejde eller mistænkes for at gøre noget decideret ulovligt, kan Folketinget kræve, at han eller hun stilles for Rigsretten.

- En minister kan eksempelvis straffes, hvis han eller hun har givet Folketinget forkerte oplysninger, eller under Folketingets behandling af en sag har tilbageholdt oplysninger, som var vigtige for den konkrete sag.

- Siden Rigsretten blev indført i 1849, har der været fem rigsretssager, men kun to ministre er blevet dømt. Det skete senest i 1995, hvor forhenværende justitsminister Erik Ninn-Hansen blev idømt fire måneders betinget fængsel for at have hindret tamilske flygtninge i at få deres familier til Danmark.

Kilde: Folketinget.

/ritzau/