Folketinget behandler to typer forslag: lovforslag og beslutningsforslag. Her er en forklaring på forskellen.

København: * Både ministre og folketingsmedlemmer kan fremsætte lovforslag og beslutningsforslag, men typisk vælger folketingsmedlemmerne beslutningsforslag frem for lovforslag.

* Det sker, fordi det er et meget stort arbejde, og det tager lang tid at skrive et korrekt lovforslag. Ministrene har mange folk ansat til den opgave, men det har folketingsmedlemmerne ikke.

* Et beslutningsforslag kan eksempelvis have følgende tekst: Folketinget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag, der ændrer folkeskoleloven, så eleverne skal have to engelsktimer mere om ugen. Et sådant forslag er hurtigt at skrive og fremsætte.

* Modsat ville et lovforslag om ændring af folkeskoleloven kræve mange måneders forberedelse.

* Regeringen fremsætter dog også beslutningsforslag. Det sker eksempelvis, når regeringen skal have Folketingets samtykke til at sende danske styrker til udlandet eller til at tiltræde internationale traktater.

* Et beslutningsforslag skal kun behandles to gange i folketingssalen. Derfor kan behandlingen i salen gennemføres markant hurtigere, så eksempelvis kampfly hurtigt kan sendes afsted.

Kilde: Folketingets hjemmeside, ft.dk

/ritzau/