Regeringen fremsætter ny plan for dansk økonomi. Tidligere planer har vist sig at bygge på store usikkerheder.

København. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlægger tirsdag regeringens såkaldte 2025-plan. Mandag kunne DR oplyse, at regeringen i planen vil finde 65 milliarder kroner og sende en kvart million flere danskere i arbejde.

* For at holde styr på de offentlige udgifter har skiftende regeringer i de senere år opereret efter langsigtede økonomiske planer.

* Det var Poul Nyrup Rasmussens SR-regering, der i 1997 indførte den første langsigtede økonomiske plan som en rettesnor for de offentlige budgetter.

* Dengang præsenterede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og finansminister Mogens Lykketoft (S) først en 2005-plan og siden en 2010-plan, som VK-regeringen overtog efter valget.

* I de senere år har regeringerne fulgt en 2020-plan, som har haft bred opbakning fra både Socialdemokraterne og Venstre på Christiansborg.

* Planen indeholder regeringens samlede bud på, hvordan økonomien skal udvikle sig de kommende år. Samt hvilke reformer og tiltag, der skal gennemføres for at nå regeringens mål.

* Venstre-regeringen fremlægger nu en ny langsigtet økonomisk plan, der skal se frem mod 2025. De centrale dele af planen skal ifølge regeringen forhandles på plads i løbet af efteråret.

* De tidligere langsigtede planer har dog vist sig at bygge på store usikkerheder. Og de vil også gøre sig gældende for den nye plan.

* Eksempelvis har det gang på gang vist sig, at skiftende regeringer gætter forkert, når de skal vurdere væksten i Danmark. Også i selv meget korte tidshorisonter.

* Også udviklingen i olieprisen - og dermed skatteindtægterne fra Nordsøen - er forbundet med stor usikkerhed.

* Det samme er udgifter til flygtninge og indvandrere, som kan stige og falde alt efter udviklingen i konflikter, flygtningeruter, ændringer i dansk lovgivning eller i internationale aftaler som den mellem EU og Tyrkiet.

* På den baggrund har det flere gange vist sig, at politikerne har svært ved at leve op til planerne. Eksempelvis har man flere gange haft svært ved at overholde de måltal for det offentlige forbrug, som man ellers selv har opstillet i planerne.

/ritzau/