Dansk økonomi er inde i et lille opsving, hvor beskæftigelsen er gået op, fastslår regeringen i redegørelse.

København: Her er regeringens hovedpunkter i Økonomisk Redegørelse, som giver et skøn over udviklingen i dansk økonomi:

* Dansk økonomi er inde i et moderat opsving. Tempoet er ikke højt, målt ved BNP-væksten (bruttonationalproduktet), men der er klar fremgang på arbejdsmarkedet. Forudsætningerne er til stede for yderligere fremgang i efterspørgsel og produktion de kommende år. Væksten i BNP skønnes at blive 1,1 procent i 2016 og 1,7 i 2017.

* Vækstskønnet er nedjusteret sammenlignet med konjunkturvurderingen fra december. Det skyldes hovedsageligt et ringe afsæt for vækst som følge af en svag afslutning på 2015 og lidt mindre optimistiske forventninger til væksten i den globale økonomi.

* Arbejdsmarkedet har været i fremgang siden slutningen af 2012. Det ventes at fortsætte, så der i 2017 er 52.000 flere i job end i 2015.

* Grundlaget for fremgang er godt. Væksten i det private forbrug afspejler stigende realløn og fremgang på arbejdsmarkedet. Det er sammen med stigende boligpriser med til at skabe plads til stigende forbrug og boliginvesteringer. Investeringerne understøttes af lave renter og højere efterspørgsel, men usikkerhed om de fremtidige vækstudsigter kan få virksomhederne til at udskyde nogle investeringer lidt endnu.

* Eksporten faldt sidste år, men ventes at kunne vokse igen - især understøttet af fremgang blandt Danmarks største samhandelspartnere, herunder Tyskland og andre lande i euroområdet.

* De seneste kriseårs lempelige finanspolitik skal ifølge regeringen gradvist skal rulles tilbage og "normaliseres". Det strukturelle underskud skønnes at blive reduceret fra 0,7 procent af BNP i 2015 til 0,4 procent i 2016. Næste år ventes underskuddet at falde til 0,4 procent af BNP.

Kilde: Finansministeriet

/ritzau/