V-regeringen har på få måneder ignoreret flertal om mistillid til Eva Kjer, ulandsbistand og Irak-dokumenter.

København: Formelt har V-regeringen ikke overtrådt grundloven eller Folketingets forretningsorden. Men tre gange på få måneder har regeringen enten afvist eller lagt an til at afvise at følge flertal på Christiansborg.

Indtil videre har det udløst to næser, en tillidskrise og trusler om valg.

Her er et overblik:

* Mistillid:

Et flertal i Folketinget bestående af rød blok og De Konservative har udtrykt mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Helt usædvanligt har hun alligevel valgt at blive på posten med opbakning fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det vil være første gang i Folketingets historie, hvis det bliver nødvendigt for flertallet at gå i folketingssalen og stemme Eva Kjer Hansen ud af ministerkontoret. Det vil i givet fald ske i næste uge. Løkke truer med at udskrive valg, hvis ikke flertallet bøjer af.

* Udviklingsbistand:

Regeringen har fået to næser for at ignorere flertal i spørgsmålet om besparelser på udviklingsbistanden. Folketingets Udenrigsudvalg tildelte først en næse til udenrigsminister Kristian Jensen (V), fordi han i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille de planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet. En regering er ikke forfatningsmæssigt forpligtet til at følge et beslutningsforslag, men det er alligevel sjældent, at man vælger at ignorere dem. Den anden næse kom fredag for samme sag fra et flertal i Folketingets Finansudvalg bestående af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative.

* Irak-dokumenter:

Et flertal bestående af Liberal Alliance, De Konservative og rød blok støtter et beslutningsforslag om at offentliggøre "ikkeklassificerede" dokumenter fra Irak-krigen. Der er endnu ikke stemt om beslutningsforslaget, men justitsminister Søren Pind (V) støtter det ikke og siger: - Hvilke midler, regeringen agter at anvende i bestemte situationer, det er overladt til regeringen selv. Min konstatering er, at er Folketinget utilfreds med en minister, så kan Folketinget fyre den pågældende minister for hårfarve, sokker, hvad ved jeg, siger Søren Pind.

/ritzau/