Vismændenes halvårlige status for dansk økonomi har affødt en række kommentarer - både positive og negative.

København. Tirsdag har vismændene offentliggjort deres syn på dansk økonomi, som den ser ud i dette forår.

Rapporten fortæller blandt andet, at vi vil få en vækst på over to procent i år, at statsfinanserne er særdeles solide, og at mere udenlandsk arbejdskraft vil bidrage positivt til økonomien.

Her er, hvad andre mener om rapporten:

* Økonomisk prognose

Steen Bocian, cheføkonom hos Dansk Erhverv, mener at vismændene er alt for optimistiske, når de forudser en vækst på over to procent de kommende ni år.

- Vi har faktisk ikke haft en vækst på eller over to procent i de seneste ti år i træk.

- Vi håber naturligvis, at de økonomiske vismænd får ret i deres profeti, men det virker mere som ønsketænkning end som en egentlig økonomisk prognose.

Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, mener også, at vismændene har lidt for lyserøde briller på efter et første kvartal, der kun viste en vækst på 0,3 procent.

- Med mindre den faktiske vækst bliver højere, vil det således kræve, at væksten når op på 0,7 procent fra kvartal til kvartal i de tre sidste kvartaler for at ramme en årsvækstrate på 2,1 procent.

- Det er sket tidligere i historien, at væksten i tre kvartaler i træk har været så høj, men det hører absolut til sjældenhederne.

* Finanspolitisk holdbarhed

Dansk Industris vicedirektør, Kent Damsgaard, mener at vismændene i rapporten er alt for fokuserede på statsbudgettets holdbarhed og for lidt på, hvordan man skaber mere vækst.

-Hvis man som samfund er ved at løbe tør for ledige hænder og hoveder, kan man grundlæggende gøre to ting.

- Man kan stramme op i finanspolitikken og dermed også lægge en dæmper på væksten.

- Eller man kan gennemføre reformer, som gør det muligt at skabe endnu flere nye job - og mere vækst. Vi synes, at man skal gå så langt, vi kan, ad sidstnævnte vej.

* Dynamiske effekter af offentligt forbrug

Vismændene påpeger i rapporten, at de nuværende økonomiske modeller ikke tager højde for positive eller negative konsekvenser for beskæftigelsen, når man øger det offentlige forbrug for eksempel ved at hæve normeringen i daginstitutioner.

Det får FOA's formand, Dennis Kristensen til at efterlyse politisk handling.

-De må simpelthen se at få bevilget de ressourcer, der skal til, for at få lavet det nødvendige analysearbejde nu.

- Det går jo ikke, hvis det politiske niveau famler i blinde, når det gælder den økonomiske politik.

* Udenlandsk arbejdskraft

Hos Dansk Metal er formand Claus Jensen ikke ubetinget begejstret for vismændenes forslag til at lokke flere udlændinge hertil for at arbejde.

- Jeg er glad for, at vismændene tager temaet op, men jeg mener, at flere af de anbefalinger, der gives, rammer forbi skiven.

- Det drejer sig om topskattelettelser til udlændinge og det positive syn på afskaffelse af greencardordningen.

Derimod hilser Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, analysen velkommen:

Vi befinder os lige nu i en tid, hvor et politisk flertal udenom regeringen vælger at gøre det sværere og sværere at tiltrække dygtige og højt kvalificerede udlændinge til Danmark.

- Det er derfor godt at se, at vismændene går den anden vej og anerkender, at vi har brug for den vigtige udenlandske arbejdskraft.

/ritzau/