Udgiften til SU er vokset fra cirka ti milliarder kroner årligt i 2006 til cirka 20 milliarder kroner i 2016.

København. Som del af 2025-planen vil regeringen omlægge uddannelsesstøtten. Fremover skal SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten.

Her kan du læse mere om SU'en:

* Statens Uddannelsesstøtte - SU - blev uddelt første gang i 1970. Dengang skulle man være fyldt 28 år for at få SU uafhængigt af sine forældres indtægt. Halvdelen af SU'en var lån, den anden halvdel stipendium. Tilsammen maksimalt cirka 8000 kroner årligt.

* Argumentet var, at ingen dygtige elever skulle fravælge studiet på grund af manglende økonomiske muligheder. Det er stadig det bærende princip for SU'en i dag. Men ordningen er blevet reformeret mange gange siden.

I 1975 fik cirka hver tredje studerende på videregående uddannelser SU. I dag er det stort set alle.

* Antallet af SU-modtagere er fra 2006 til 2016 steget fra 315.000 til 486.000. I samme periode er udgiften til SU vokset fra ti til 20 milliarder kroner om året.

* Stigningen skyldes - ud over at flere uddanner sig - at flere uddannelser er blevet SU-berettigede. Samtidig er dagpenge- og kontanthjælpsreglerne blevet ændret, så flere modtager SU i stedet.

* Fremdriftsreformen fra 2013 fjernede det sjette år med SU for studerende, der er startet mere end to år efter deres studentereksamen. Udbetalingen af SU til inaktive studerende blev standset efter et halvt år mod et helt år før.

* Reformen sænkede samtidig grundbeløbet for SU til hjemmeboende og ændrede i reguleringen, så SU-beløbet frem mod 2021 ikke vil stige i samme takt som tidligere.

* Den danske SU er skattepligtig indkomst. Derimod betaler norske og svenske studerende ikke skat af deres SU.

* I Norge betales SU som et lån, som de studerende kan få refunderet en del af, hvis de består deres fag til tiden. Den svenske model består af bidrag og lån i op til seks års studier.

Kilder: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Berlingske, Djøf.

/ritzau/