Antallet af unge hjemløse vil stige, hvis regeringens plan om at sænke kontanthjælpen for unge med en uddannelse gennemføres, fastslår hjemløseorganisation. Socialrådgiverforeningen bekræfter sammenhængen.

Venners sofaer, herberger, varmestuer og natcaféer.

Unge vil blive nødt til at ty til alternative steder at tilbringe natten, hvis regeringen kan samle et flertal til planen om at forringe kontanthjælpsydelsen for unge under 30 år med en uddannelse. Med en nedsat ydelse vil flere nemlig få problemer med at betale huslejen og dermed ende i hjemløshed.

Advarslen kommer fra udviklingskonsulent i De Hjemløses Landsorganisation, SAND, René Nielsen, efter et faktaark fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Jyllands-Posten viser, at regeringen vil foreslå at sænke kontanthjælpssatsen med mellem 800 og 1.900 kroner om måneden for unge under 30 år med en uddannelse.

»Konsekvensen af en lavere ydelse vil være, at flere unge ender som boligløse og i sidste ende som hjemløse,« siger René Nielsen.

Ifølge SAND viser en brugerundersøgelse, at op mod 25 procent af gruppen af unge hjemløse siger, at de ikke har noget sted at bo, fordi deres økonomi slet og ret er for dårlig, og de derfor ikke kan få tingene til at hænge sammen.

De unge, som i en periode er boligløse, ender ofte med at stifte bekendtskab med dårlige miljøer eller at blive så psykisk nedslidte, at de ender i det, man betegner som hjemløshed, forklarer René Nielsen.

»Som boligløs slider man på sit netværk, og til sidst er man persona non grata (en uønsket person, red.) de forskellige steder. Og så er det problematisk, fordi kommunerne ikke har handlemuligheder. De kan ikke finde lejligheder, der er billige nok, til de unge kan betale dem. Så bliver de i stedet henvist til herberger, og så er der startet en kraftig social deroute,« siger han.

Bekymringen deles af formand for Socialrådgiverforeningen Majbrit Berlau, som i Jyllands-Posten også advarer mod regeringens forslag:

»Det er ikke nogen voldsom stor gruppe, men vi advarer imod det, fordi vi kan se, at der er en fuldstændig logisk og matematisk udvikling mellem, at man nedsatte ydelserne for unge under 30 år, og at antallet af hjemløse er steget. Det er simultant samme periode, at vi har fået en stigning i ungdomshjemløsheden,« siger Majbrit Berlau til avisen.

Regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, afviser, at regeringen kan regne med Dansk Folkepartis mandater, hvis der skal skæres i kontanthjælpen for de unge. Imens kan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog lune sig ved, at Liberal Alliance melder sig klar til at lægge stemmer til at skære i ydelsen.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn (S), mener, at statsministeren gør noget andet, end det han sagde under valget. Det sker med henvisning til, at Lars Løkke Rasmussen slog fast i flere TV-debatter, at Venstre ikke har planer om at skære i kontanthjælpen.

Leif Lahn mener derfor, at statsministeren han et »klokkeklart forklaringsproblem«. Alligevel melder Socialdemokraterne sig klar til at deltage i forhandlinger om kontanthjælpsniveauet, hvis det får en invitation af regeringen.

Enhver antydning af løftebrud bliver afvist af Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V), som siger, at det handler om at »harmonisere ydelserne«, så de unge får større incitament til at tage et arbejde.