Enhedslisten vil afskaffe en ordning, der betyder, at staten hvert år udbetaler millioner i pension til børn af eksministre og tidligere tjenestemænd.

Det bør ikke være muligt for børn af tidligere ministre og tjenestemænd at få udbetalt en pension, til de bliver 21 år gamle, når deres forældre enten dør eller går på efterløn.

Sådan lyder det fra Enhedslisten på baggrund af tal fra Moderniseringsstyrelsen, der ifølge Kristeligt Dagblad viser, at otte ministerbørn og 4.369 tjenestemandsbørn fik udbetalt et såkaldt børnepensionstillæg i 2012.

Regeringen bør gå forrest og afskaffe ordningen, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), til Berlingske Nyhedsbureau.

»Der er ingen tvivl om, at det er et forældet system. Og når det for eksempel handler om ministre, så synes jeg, at ministrene med det samme burde fraskrive sig den mulighed,« siger han.

Per Clausen fortæller, at det er en sag, der er blevet diskuteret mange gange, og at det har været »en hård kamp hver eneste gang«.

»Det har altid været svært at komme i gennem med forslag, hvor ministre og folketingsmedlemmer giver afkald på privilegier. Men vi fortsætter med at arbejde videre i det spor, så de vilkår, vi har som politikere, minder så meget som muligt om, hvordan almindelige mennesker har det,« lyder det fra gruppeformanden.

Ordningen stammer fra 1919, hvor staten ville sikre de ansatte akademikeres arbejdskraft - eksempelvis dommere eller præster - ved at give dem særlige vilkår. Fra slutningen af 1960erne blev der ikke ansat lige så mange tjenestemænd længere, fordi flere og flere faggrupper skulle have de samme tjenestemandsvilkår. De fleste statsansatte overgik til en overenskomst, der dog fortsat sikrer børnene de samme vilkår som i gamle dage, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor ved Aalborg Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Per Schultz Jørgensen, der er professor emeritus, dr. phil. i socialpsykologi, påpeger over for avisen, at de gamle regler er med til at opretholde den sociale arv.

»Det er de velbjærgedes børn, der får mulighed for at fastholde den sociale klasse og uddanne sig, mens de mindrebemidlede ikke får. Ordningen er med til at styrke den klasse, der har de bedste betingelser, og det bidrager til den sociale ulighed,« siger han.

Den holdning deles altså af Enhedslisten, men Per Clausen betoner over for Berlingske Nyhedsbureau, at det er svært at afskaffe den politisk, så længe de statsansatte forhandler om deres overenskomst.

1. januar 2013 var der 62.112 ansatte tjenestemænd, og Kristeligt Dagblad skriver, at ordningen ifølge Moderniseringsstyrelsen koster den danske statskasse omkring 85 millioner kroner årligt.