Enhedslisten kræver svar på "tumultarisk" forløb om besættelsen af posten som generalkonsul i Flensborg.

København. Det var en noget rodet affære, da Bertel Haarder (V) blev udpeget som ny generalkonsul i Flensborg, men endte med at takke nej.

Haarder troede, at posten som generalkonsul var ledig, da han takkede ja, men det var ikke tilfældet.

Torsdag var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) indkaldt i samråd af Enhedslistens Christian Juhl for at besvare spørgsmål i den spegede sag.

Men det var en noget ordknap minister.

- Der er årlige ambassadørrokader, men der er også løbende udskiftninger på ambassadør- og generalkonsulposter.

- Skifter på poster i udenrigstjenesten sker ved en konkret beslutning fra regeringens side og kan også indeholde en konkret dialog med vedkommende, der er berørt af situationen, siger Anders Samuelsen.

Samrådet var som at overvære en tenniskamp, hvor bolden var udskiftet med ord.

Ordstyreren kom på overarbejde ved at sende spørge- og svarretten frem og tilbage mellem de to, fordi udvekslingerne var korte og kontante.

En ihærdig Christian Juhl krævede svar. Og en lige så ihærdig udenrigsminister ønskede ikke at besvare spørgsmål om en personalesag.

- Var det en del af den aftale, som regeringen lavede i forbindelse med tiltrædelsen af den nye regering, spurgte Christian Juhl.

Anders Samuelsen svarede, at "det hverken kan eller skal jeg besvare, det spørgsmål".

- Jeg kan forstå, hvis ministeren sagde, det hverken vil eller kan jeg, men det er så i orden, siger Christian Juhl.

Til trods for at generalkonsulen selv har udtalt sig til pressen, fastholdt Anders Samuelsen, at det vil være mest "etisk korrekt" ikke at udtale sig i en personalesag, selv om den anden part har gjort det.

- Det er ikke nemt at have samråd med ministeren, når han (bare, red.) siger, at det sker efter konkrete beslutninger, siger Christian Juhl.

Bertel Haarder ville gerne have stillingen, men trak sit tilsagn, da han fandt ud af, at den ikke var ledig og havde været besat i 18 år.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholdt, at den nuværende generalkonsul skulle forlade posten, selv om han i pressen sagde, at han gerne blev.

Statsministeren ser gerne erfarne politikere på flere diplomatposter. Det skal åbne eksportmuligheder og flere diplomatiske døre.

Det forslag blev hurtigt anklaget for at være en ny pensionsordning for politikere. Det vil afskære skolede diplomater fra ambassadørposterne, hvilket har vakt bekymring i Udenrigsministeriet.

Frygten er, at der opstår et "amatørdiplomati". Det har Anders Samuelsen tidligere nægtet at svare på spørgsmål om, og han kom ikke ind på det under torsdagens samråd.

/ritzau/