Nyheden fra Nato-hovedkvarteret i Bruxelles om, at Anders Fogh Rasmussen får forlænget sit job som generalsekretær med et år, tvinger hans årelange politiske modstander Villy Søvndal ud på et overraskende politisk tilbagetog.

Villy Søvndal udsendte i går en udtalelse om, at han hilser forlængelsen velkommen. Alt andet havde set mærkeligt ud.

Han ser det som en anerkendelse af generalsekretærens indsats og skriver i fortsættelsen: 'som vi fra dansk side også er tilfreds med. Det understreger, at det er vigtigt at have danskere på internationale poster. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde vi har med generalsekretæren'.

Men udtalelsen står i skærende kontrast til Søvndal tidligere holdning, som har været præget af hans afgrundsdybe foragt for Foghs beslutning om at sende danske soldater i krig i Irak. I årevis var tonen mellem de to politikere særdeles giftig. 

Så sent som 28. december sidste år og på et tidspunkt, da Villy Søvndal havde været udenrigsminister næsten tre måneder, rettede han et uhørt hårdt angreb på sin gamle politiske hovedmodstander. Baggrunden var regeringens planer om at nedsætte en Irak-kommission, og et stridspunkt var, om Folketinget tilbage i 2004 havde fået retvisende oplysninger om tilbageholdte irakere.

Villy Søvndal beskyldte i DR1's TV-avisen Fogh for at have vildledt Folketinget i sagen om udlevering af fanger til tortur i Irak. Han begrundede sin anklage med, at Fogh under en debat i maj 2004 havde lovet Folketinget, at regeringen ville videregive eventuelle oplysninger om fangemishandlingen. Den tidligere regering havde imidlertid overstreget centrale passager i teksten, og det var et brud på reglerne.

Samtidig sagde SF'eren Jonas Dahl, som på det tidspunkt var forsvarsordfører, at han fandt det betænkeligt, at Fogh blev Nato-generalsekretær, hvis han havde vildledt Folketinget.

BT bad i går Søvndal uddybe og forklare sit holdningsskifte til Fogh.

- Det ser jeg intet underligt i, svarer Villy Søvndal i en mail via sin ministersekretær.

- Da Fogh i sin tid var statsminister, var vi politiske modstandere - det kan ingen vist være i tvivl om. Men nu er han blevet generalsekretær for Nato. Og regeringen har et fint samarbejde med Nato og Fogh, blandt andet i forhold til den gradvise tilbagetrækning af vore kamptropper i Afghanistan, udtaler Villy Søvndal.

Han forholder sig ikke til det faktum, at han også i sin tid som udenrigsminister har anvendt en usædvanlig hård retorik i sin kritik af Fogh. Debatten om fangesagen førte i øvrigt til, at regeringen i april nedsatte Irak-kommissionen, der har fået fem år til at kulegrave sagen.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby har noteret sig Søvndals holdningsskifte.

- Jeg er mere tilfreds med hans nuværende udtalelser end de tidligere. Søvndals udtalelser i december var ikke første gang han svinede Fogh til. Og vi har flere gange oplevet, at Søvndal har skiftet holdning. Det gjorde han i karikatur-sagen og i sagen om forældremøderne på Rådmandsgade skole, siger Ellen Trane Nørby.