Det ulmer i det socialdemokratiske bagland, hvor flere og flere er utilfredse med partitoppens linje i sagen om børnechecken. I Rødovre efterlyser man lydhørhed fra Thorning og co.

Stik imod regeringens linje siger flere socialdemokratiske borgmestre nu åbent, at EU-borgere skal arbejde i Danmark i en rum tid, før de kan få ret til børnecheck. De kræver samtidig, at regeringen enten tager en sag ved EU-Domstolen eller presser på politisk for at få ændret reglerne.

Søndag kom det frem, at utilfredsheden er større end som så. Formanden for Socialdemokraterne i Rødovre, Helge Møller, bekræfter over for Berlingske Nyhedsbureau, at partiforeningen blev enige om en kritisk udtalelse til partiledelsen og hovedbestyrelsen på en generalforsamling 13. marts.

Han ønsker ikke at gengive den præcise ordlyd, men henviser til Ekstra Bladet, som har fået tilsendt udtalelsen. Her står der ifølge avisen, at »udgangspunktet i den politiske debat ikke længere er mennesket i centrum men såkaldt økonomisk nødvendighed og mistillid«, og at »det er vigtigt, at partitoppen er ydmyg og lydhør overfor baglandets røst«.

»Der er en tillidskrise mellem top og bund i vort parti, og vi vil bede partitoppen tage dette problem yderst seriøst,« står der videre.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen (S), fastholder imidlertid, at et optjeningsprincip på børnechecken vil være i strid med EU-retten.

»Vi har en domstolsafgørelse på det. Der er en række jurister, der har forstand på det her, som siger, at det er en meget vanskelig vej at gå,« siger gruppeformanden til Berlingske Nyhedsbureau.

»Men det er ikke det samme, som vi ikke gør noget. Det er præcis derfor, flere partier i Skatteministeriet diskuterer, hvad der i givet fald kan gøres,« pointerer han.

I fjor måtte regeringen droppe optjeningskravet, der betød, at EU-borgere først havde ret til børnecheckens fulde beløb efter to års bopæl eller arbejde i Danmark. Det skete efter en henvendelse fra Europa-Kommissionen, som slog fast, at Danmark forbrød sig mod EU-retten.

Modsat sagen om børnechecken har regeringen meldt sig klar til at gå i brechen i forbindelse med en finsk sag ved EU-Domstolen, der handler om optjeningsprincipper til dagpenge.

De borgmestre, som ytrer deres utilfredshed, er H.C. Østerbye (Holstebro), Thomas Gyldal (Herlev), Winnie Grosbøl (Bornholm), Ole Bjørstorp (Ishøj), Joy Mogensen (Roskilde) og Carsten Rasmussen (Næstved). Det gør de i søndagens udgave af Jyllands-Posten.

»Som jeg husker historien, bar Moses ikke EU-retten med ned fra bjerget. Det var de ti bud. Alt andet kan vi lave om,« siger Herlev-borgmester Thomas Gyldal til avisen.

Ifølge Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, skyldes udmeldingerne frygt for, at »tabersagen« kan skade partiet ved det kommende europaparlamentsvalg i maj og - endnu værre - ved næste folketingsvalg.

»Partitoppens kurs opfattes som selvmorderisk af borgmestrene. Der er en frygt for, at et videre forløb om velfærdsturisme og forringede arbejdsforhold kommer til at spille ind ved de to valg. Den her sag kommer på en måde til at forløse hele det frustration, der ligger i Socialdemokratiet,« siger Jesper Termansen.