Privat skal den konservative partiformand, Lars Barfoed, skilles, og professionelt er partifæller utilfredse med hans ledelse.

- Jeg kunne godt tænke mig at få Lene Espersen tilbage som formand. Hun kunne brænde igennem i medierne. I øjeblikket kommer vi slet ikke igennem med vores budskaber. Tværtimod nærmer vi os spærregrænsen, og det er jo rystende.

Sådan siger Jørn C. Nissen, konservativ borgmester på Samsø om Det Konservative Folkepartis krise, der ikke bliver bedre af ugens dårlige medieomtale af partilederens personlige forhold.

Professionelt er situationen nærmest katastrofal. I de værste målinger har partiet været i nærheden af spærregrænsen, og næste valg bliver en kamp for overlevelse. Samtidig begynder centrale personer i partiets bagland at sætte spørgsmålstegn ved Lars Barfoeds lederskab. Nogle ønsker ham udskiftet hurtigst muligt. Og vil ligefrem have den forrige tilbage: Lene Espersen. Mens andre håber, at et ungt talent som Rasmus Jarlov, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, kan komme til efter næste valg. Men det er slet ikke sikkert, Jarlov kan blive valgt til Folketinget.

- Der skal ændringer til for at vi kan få den politik tilbage, Liberal Alliance har stjålet fra os. Tiden er ikke til lavere skat midt i en krise. I stedet skal vi profilere os på, at vi hjælper dem, der har brug for det. Mens dem, der kan klare sig selv, skal klare sig selv, siger Jørn C Nissen.

Barfoed på forsiden

Da Lars Barfoed endelig trænger gennem mediemuren, er det slet ikke på den måde, den konservative formand kunne have ønsket sig det.

’Barfoeds kone raser: Lars er utro,’ lød det på forsiden af BT tirsdag.

Onsdag var den gal igen:’Barfoed fik fed lejlighed midt i skilsmissen: Bolig-stinker,’ hed det på forsiden af Ekstra Bladet.

Lars Barfoed har aldrig været så presset før – både privat og professionelt.Konen, Vibeke Sylvest Barfoed, har krævet lynskilsmisse – på grund af hans utroskab, fortalte hun til BT. Lars Barfoed har bekræftet skilsmissen, men har derudover forholdt sig tavs om sit privatliv. Ifølge konservative kilder er Barfoed ked af situationen.

Brug omtalen

- Lars Barfoed er kommet dårligt af sted med sit ægteskab, og jeg ved ikke, om det kommer nogen ved. Men når han nu alligevel er på forsiden af aviserne, kan jeg ikke forstå, at han ikke udnytter det. Han kunne jo lige så godt lave nogle interview, og så prøve at få puttet noget politik ind i det. Vi får intet ud af, at han gemmer sig. Jeg frygter et dårligt valgresultat, men jeg mener ikke, vi skal skifte ud i ledelsen nu. Men han kan blive nødt til at gå af efter næste valg, og så håber jeg, at nogle af vores lovende unge folk kan komme til efter næste valg. F.eks. Rasmus Jarlov og Casper Strunge(folketingskandidat i Gentofte, red.), siger Otto Bjørn Christiansen, konservativ kredsformand i Hørsholm.

Lars Barfoeds situation er særligt ubehagelig, fordi partiet faktisk har taget situationen alvorligt og prøvet at gøre noget ved det. Hele sidste år var et grundigt internt analysearbejde i gang, hvor partiet sammen med baglandet søgte sin egen identitet og formulerede en ny strategi. Ifølge den skal K positionere sig som et socialt bevidst parti, der ligger til højre for Venstre, men er mere ansvarligt end LA og DF. Profilen skulle luftes på landsmødet i efteråret, men det druknede helt i interne slagsmål om EU-politikken, hvor Rasmus Jarlov gik til angreb på partilinjen, og det mislykkedes for Lene Espersen at få kritikken inddæmmet.

Kommunalvalg ekstra sprængstof

Mange konservative ser Jarlov som en kommende formand. Men han er opstillet i Nordsjællands storkreds, og der risikerer han at skulle slås om et mandat med tidligere socialminister Benedikte Kiær, som ifølge K-kilder er blevet smidt ud af Gentofte-kredsen, fordi hun også prøver at blive borgmester i Helsingør. Den kamp kan Jarlov sagtens tabe.

De konservative borgmestre tror på, at de kan klare skærene i kommunalvalget til efteråret, selv om mange kommentatorer advarer om, at de kan miste de gyldne kæder som følge af partiets dårlige tilslutning på landsplan. Nogle tror ligefrem, det kan gå omvendt: At et succesfuldt konservativt kommunalvalg kan hjælpe Barfoed på Borgen.

- Lars Barfoed kæmper under hårde vilkår, og jeg er glad for, jeg ikke er i hans sko. Jeg er imponeret over, at han kan bevare gejsten. Jeg synes nemlig, han har optimisme og gejst, når vi mødes med ham internt. Vi løser ingen problemer ved at skifte personer ud. I stedet må vi hjælpe hinanden, bakke op og prøve at gøre det bedre, siger Søren Pape Poulsen, konservativ borgmester i Viborg.

- De andre partier har stjålet vores politik. Vi har en opgave, der skal løses på Christiansborg. De skal blive bedre til at komme ud med budskabet. Skriverierne om Lars Barfoeds ægteskab og lejlighed mener jeg ikke har nogen betydning. Det er et privat anliggende, siger Knud Kristensen, konservativ borgmester i Vesthimmerland.

- Tilslutningen på 3,5 pct. er ikke godt nok. Det må de arbejde med i folketingsgruppen. Jeg koncentrerer mig om mit arbejde for Allerød, og det går rigtig godt. Vi har lige sat skatten ned med en pct., og vi har nye erhvervstiltag på vej. Jeg tror på vi får et godt konservativt kommunalvalg, og måske kan det give et rygstød til vores hold på Christiansborg, siger Erik Lund, konservativ borgmester i Allerød.

- Vi skal genopfinde vores form, ikke vores politik. Vores politik fejler ikke noget, men den skal kommunikeres bedre og skarpere. Vi har analyseret situationen, og vi har sat projektet i søen. Nu skal det bare virke, og det er ikke noget, der sker på et par dage. Det er en lang proces, men jeg tror på, vi kan knække kurven, og at vi kan gøre det med Lars Barfoed i spidsen. Han har været dygtig til at lede arbejdet på de indre linjer. Han har samlet partiet, siger Casper Strunge, indstillet konservativ folketingskandidat i Gentofte-kredsen.

K-profiler i spil

Har været formand før. Nogle konservative mener, hun kan blive det igen.

Nogle konservative mener, han skal være den næste formand. Men partiet har ikke skaffet ham en sikker kreds.

Ny ukendt kandidat har scoret den sikre Gentofte-kreds. Han spås også en stor fremtid

Den tidligere socialminister går med livvrem og seler. Stiller både op som borgmesterkandidat i Helsingør og til Folketinget. Og det kan forpurre valget for Rasmus Jarlov.

Den tidligere økonomiminister kan ikke selv blive ny formand. Men han har en stor finger med i spillet om hvornår der skal skiftes ud, og med hvem. Da Barfoed blev formand havde Brian Mikkelsen næsten lige så mange støtter.