På tværs af de normale grupperinger hos Socialdemokraterne er der udtalt frustration og vrede over, at partitoppen valgte at hive en minister ind udefra. En række politikere ser det som en mistillidserklæring fra statsminister Helle Thorning Schmidt til folketingsgruppen.

Regeringsrokaden har skabt nærmest oprørstilstand i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor der er massiv og bred utilfredshed oven på ministerskiftedagen i går. Det skriver Berlingske.

En lang række politikere er frustrerede over, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med den nye fødevareminister, europaparlamentarikeren Dan Jørgensen (S), valgte at hive en person uden for folketingsgruppen direkte ind på ministerholdet.

»Det er en krigserklæring over for hele folketingsgruppen. Det er svært nu at stille sig ud på planken og tage kuglerne, når man sender den besked, man gør med denne rokade,« siger et medlem af den socialdemokratiske gruppe.

»Helle Thorning-Schmidt har sendt et ekstremt demotiverende signal. Hvis hun skal vinde næste valg, skal hun have en folketingsgruppe, som arbejder benhårdt for hende. Men nu er der flere, der har mistet motivationen,« siger en anden.

Tirsdag trak Enhedslisten tæppet væk under justitsminister Morten Bødskov (S), og onsdag meddelte udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at han ønskede at træde tilbage af helbredsmæssige årsager. Disse hændelser åbnede i forening for en mindre regeringsrokade, der blandt andet gjorde Karen Hækkerup (S) til ny justitsminister. Og det er den ledige plads i det fødevareministerium, som hun forlod, der er kernen i den uro, der har spredt sig hos Socialdemokraterne.

Heunicke forbigået

Flere havde nemlig forventet, at pladsen skulle gå til en socialdemokratisk folketingspolitiker, og langt de fleste nævner den nuværende politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), som det oplagte bud på en ny minister. Men det blev ikke aktuelt. I stedet blev det altså Dan Jørgensen.

»Helle og Bjarne (Corydon, red.) træder på folketingsgruppen. De sender et signal om, at uanset hvad man gør, uanset hvor loyal og arbejdsom man er, uanset hvor meget man leger Komiske Ali for at forsvare projektet, så er der ingen gulerod at hente. For den har de lige fjernet for snuden af os,« siger en tredje socialdemokratisk politiker, der som de andre ønsker at være anonym.

Det skabte trængsel i folketingsgruppen, at Helle Thorning-Schmidt valgte en minister udefra. For det betød, at den nu tidligere justitsminister Morten Bødskov skulle overtage et ordførerskab i en gruppe, hvor ingen ordførerskaber var ledige. Konsekvensen var en grupperokade, hvor flere måtte afgive udvalgsposter og ordførerskaber for at få kabalen til at gå op.

Mest bemærkelsesværdigt er det, at tidligere finansordfører John Dyrby Paulsen (S) både må afgive sin post som forsvarsordfører til Ole Hækkerup (S) og sit medlemskab af gruppeledelsen til Morten Bødskov – og dermed træde et skridt ned ad den interne rangstige i Socialdemokraterne.

Corydons magtbase

Blandt de kilder, Berlingske har talt med i folketingsgruppen, tolker flere regeringsrokaden som et udtryk for, at finansminister Bjarne Corydon ønsker at skabe sin egen magtbase i partiet. Ved den sidste rokade, der kom i august, blev Nicolai Wammen (S) således forfremmet til forsvarsminister, og i denne ombæring blev Dan Jørgensen fløjet ind på ministerholdet fra Bruxelles. Alle tre – Corydon, Wammen og Jørgensen – har en fælles fortid i den socialdemokratiske studenterorganisation, Frit Forum, i Aarhus.

»Man har åbnet for en formandskamp med den her kabale, hvor man forsøger at køre Bjarne Corydon i stilling som formandskandidat,« siger et medlem af S-gruppen.

En central kilde tæt på regeringen afviser dog analysen af, at formålet med rokaden er at styrke Corydon og fremhæver i stedet, at både Wammen og Jørgensen har udvist stor personlig loyalitet over for statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Et andet perspektiv med rokaden, som flere kilder uafhængigt af hinanden peger på, er desuden, at Socialdemokraternes traditionelle tværdeling i tre berømte kaffeklubber nu synes afløst af en deling på langs mellem folketingsgruppen og regeringstoppen. At Helle Thorning-Schmidt på forunderlig vis – som en kilde beskriver det <saxo:ch value="226 128 147"/> har formået at udøve »forandringsledelse«, fordi hun med udnævnelsen af Dan Jørgensen har samlet folketingsgruppen på tværs af de skel, der normalt gør sig gældende, og at politikerne nu alle sammen har én ting at stå sammen om, nemlig opfattelsen af at den selvsamme statsminister nu er gået for langt.

»Det giver en oplevelse af, at statsministeren har kigget på hele folketingsgruppen og tænkt, at der ikke er en eneste her med evnerne til at blive minister. Det er meget frustrerende,« siger en kilde i folketingsgruppen.

Kritik af Dan Jørgensen

Flere kilder i gruppen retter desuden en kritik direkte mod Dan Jørgensen, der har været en af landbrugets mest indædte kritikere. I sin politiske karriere og tid i Europa-Parlamentet har Dan Jørgensen ført en langt mere konfrontatorisk linje end den, som regeringen har lagt for dagen, og han har kæmpet hårdt for dyrevelfærd, bæredygtighed og miljøet. Som en kilde i den socialdemokratiske folketingsgruppe udtrykker det:

»Han har haft utroligt mange svulstige standpunkter nede i Bruxelles, som ikke harmonerer med at være en pragmatisk politiker i Danmark. Han kan blive en katastrofe for dansk landbrug«.

Dan Jørgensen, der i 2012 blev kåret som »Årets Dyreven« og samme år fik Dyrevelfærdsprisen, der uddeles af 25 dyreværnsforeninger, har kaldt minkavl for »dyreplageri« og har foreslået et totalforbud mod branchen. Han har kraftigt kritiseret forholdene for svin, argumenteret for forbud mod kastration af smågrise, og udtalt, at landmænd ikke burde have lov til at holde høns i bur. Samtidig er han udtalt modstander af landbrugsstøtten og har krævet hårde økonomiske sanktioner mod landmænd, der bruger ulovlige sprøjtegifte.

Torsdag understregede Dan Jørgensen, at han »selvfølgelig vil være garant for regeringens politik«. Og sine tidligere synspunkter ville han ikke kommentere.

»Jeg vil ikke gå ind i detaljer. Jeg vil ikke kommentere på konkrete ting,« lød det kortfattet fra Dan Jørgensen, der heller ikke knytter mange ord til utilfredsheden med hans entré i regeringen.

»Det må I jo spørge dem om. Jeg kan ikke rigtigt kommentere på andet end, at jeg kun har fået positive tilkendegivelser og lykønskninger fra mine kolleger«.

Dan Jørgensen selv gentog flere gange i går, at han både bliver minister for forbrugerne og for erhvervet, og at de to ting i hans optik slet ikke er modsætninger.

»Hvis ikke forbrugerne føler, at man kan stole på kvaliteten og på fødevaresikkerheden, at dyrevelfærden er i orden, og miljøet bliver passet på, så holder forbrugerne jo også op med at efterspørge varerne. Så det handler om begge dele, og det skal altid være en strategi, der går på to ben«.