Det går sjældent stille for sig, når de danske toppolitikere bliver grillet af DR2-værten Clement Kjersgaard.

Det gør det bestemt heller ikke på Facebook og Twitter, hvor en ophedet debat om Kjersgaards interviewstil og politikernes udenomssnak finder sted i skrivende stund.

Det sker, efter at justitsminister Søren Pind (V) og Mette Bock (LA) fortalt, at de ikke ønsker at stille op til programmer, hvor Clement Kjersgaard er vært.

Søren Pind har truffet beslutningen på baggrund af en udtalelse fra Clement Kjersgaard, hvor DR-profilen har sammenlignet journalister og politikere med politi og røvere.

»Clement opfatter med andre ord sig selv som lovens håndhæver og politikere som kriminelle. Det forklarer en del - men den tilgang er farlig for folkestyret,« skriver Søren Pind på Facebook.

Tør gå til stålet

Men mange danskere er alt andet end enige i den udlægning. På Søren Pinds egen Facebook-side tager flere Clement Kjersgaard i forsvar og retter i stedet en lammende kritik mod Pind selv - og de andre politikere - som anklages for spin og udenomssnak.

Flere andre mener, at Søren Pinds boykot af Clement Kjersgaard er en dårlig undskyldning og i virkeligheden bunder i, at ministeren ikke tør lade sig interviewe af en journalist, som går til stålet og stiller de nærgående spørgsmål.

Hele debatten udspringer af, at politikeren Uffe Elbæk, efter at have været udsat for Kjersgaards konfronterende og afbrydende stil i 'Vi ses hos Clement' i søndags, lancerede et hårdt angreb på DR-værten på sin Facebook-side, hvor han blandt andet kaldte interviewet »uværdigt«.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var rasende, da jeg forlod studiet. Faktisk har jeg aldrig været så følelsesmæssigt berørt af et TV- eller radiointerview,« skrev Uffe Elbæk på Facebook i søndags.

Selviscenesættende

I diskussionen på Søren Pinds Facebook-side er flere på Uffe Elbæks - og Søren Pinds - side og retter kritik af Clement Kjersgaards stil, der får skudsmål som 'selviscenesættende' og 'manipulerende'

Også på BT's Facebook-side og Twitter diskuteres emnet ivrigt. På Twitter har debattører som den politiske kommentator Jarl Cordua og formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, blandet sig i debatten.

Og nej, de er bestemt ikke enige.

Flere af dem, der tager Clement Kjersgaard i forsvar, påpeger, at han er en af de få tv-journalister her i Danmark, som for alvor tør og kan udfordre politikerne i kritiske interviews. Derfor finder de det tankevækkende, at Søren Pind som minister ikke længere vil stille op, hvis netop Clement Kjersgaard er vært.

Søren Pind understreger dog, at han ikke har noget imod kritiske interviews, men derimod Clement Kjersgaards tilgang til dem.

Bekymrende udvikling

Overfor Ritzau forklarer Clement Kjersgaard, at Søren Pind har misforstået kommentaren, hvor han sammenlignede journalister og politikere med politi og røvere.

»Pointen er, at vi ikke er i samme branche. Han må gerne være røver, så er jeg politi. Vi kan også sige, at det er omvendt. Der ligger ikke i det udtryk nogen som helst form for moralsk bedømmelse eller en anklage af politikerne om at være kriminelle,« siger Clement Kjersgaard.

Han understreger, at politikerne ikke skal bestemme, hvilke spørgsmål han udsætter dem for i sine interviews og udtrykker en bekymring over, at flere og flere danske toppolitikere bevidst undgår at stille op, når de ved, de bliver underkastet kritiske spørgsmål af intervieweren.