Justitsministeriet anklages for syg kultur blandt embedsmændene.

Justitsminister Mette Frederiksen vil rydde op i en syg kultur i sit eget ministerium. Mens embedsmændene er rystede og klager deres nød til deres faglige organisation.

Sådan beskriver kilder tæt på processen det drama, der har udspillet sig bag de tykke mure til Justitsministeriet på Slotsholmen i København, og som stadig står på.

LÆS OGSÅ:

Ministeren er angiveligt kommet direkte fra asken i ilden, da hun gik fra Beskæftigelsesministeriet til Justitsministeriet.

Her er hun blevet mødt af en syg kultur blandt embedsmændene, som også den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) forsøgte at gøre op med. Men hun nåede ikke at lykkes med det, før hun fik nyt job som direktør i Landbrug & Fødevarer, fortæller kilder tæt på processen til BT.

Samtidig føler embedsmændene sig også angrebet af ministeren, og derfor holdt de torsdag krisemøde, hvor omkring 80-100 embedsmænd, ifølge Politikens oplysninger, mødtes med en repræsentant fra fagforeningen Djøf. På mødet berettede flere af embedsmændene om et tilspidset og hårdt arbejdsklima, samt flere episoder, hvor embedsmænd har følt sig angrebet af ministeren.

Provokation

Mette Frederiksen har provokeret embedsmandsværket ved at indkalde retsordførerne fra alle partier, også de borgerlige, til møde i Justitsministeriet og bedt dem om at forklare, hvad de mener, der er galt i ministeriet, og hvad de savner af information.

- Mette holder med Folketinget, ikke med embedsmændene i hendes eget ministerium. Og ikke specielt med regeringen, men med hele det politiske system imod embedsmandsvældet, og det er klart, at det skaber gnidninger, siger en kilde i ministeriet.

LÆS OGSÅ:

En anden kilde tæt på forløbet siger:

- Det er landets dygtigste jurister, der arbejder i Justitsministeriet. Det er noget andet end andre ministerier. Det er virkelig de dygtigste folk, men de er kun dygtige til jura. Ikke til politik, ledelse eller kommunikation. Og sommetider forstår de ikke den politiske proces og kommer med dårlig politisk rådgivning.

SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der var med til mødet i Justitsministeriet, siger:

- Jeg er overbevist om, at Mette Frederiksen gør det af det bedste hjerte, når hun prøver at rydde op i Justitsministeriet, og hun har min fulde opbakning. Det kan nemt give noget knas i en periode mellem politikerne og embedsmændene. Men så må vi tage det med.

Dunkle punkter

DFs retsordfører Peter Skaarup siger:

- Der var også problemer med Justitsministeriet under VK-regeringen, men de er blevet værre under denne regering. Det lyder meget godt, at Mette Frederiksen vil rydde op, men jeg vil gerne se det først. Jeg vil f.eks. gerne opfordre til, at samtlige dokumenter i Christiania-sagen bliver lagt frem, også for pressen, så vi kan få belyst de dunkle punkter.

På mødet 22. oktober, hvor Mette Frederiksen mødtes uformelt med en række af partiernes ordførere, så de kunne lufte deres frustration angående den manglende tillid til ministeriet, var det tydeligt, at ordførerne ikke behøvede at lægge en dæmper på deres kritik, og at Mette Frederiksen godt ville virke handlekraftig, agere ’brandslukker’ og signalere, at det er hende, der bestemmer.

Lange svartider

Der blev bl.a. nævnt lange svartider på spørgsmål til Folketinget, manglende embedsmænd ved høringer i Folketinget og kritik af, at et besøg for retsudvalget i lufthavnen tog lang tid at realisere.

Folketingets Retsudvalg og Udlændinge- og Integrationsudvalget ønskede at besøge Danmarks største lufthavn og tale med betjente efter afsløringer i BT, hvor det var kommet frem, at Københavns Politi, der står for politiindsatsen i Københavns Lufthavn, gennem hele 2013 ignorerede flyankomster fra Schengen-lande, hvorfra der kommer mange illegale indvandrere. Men det var embedsmændene imod, til stor frustration for politikerne.

Har ’overfuset’ embedsmænd

Kilder i Justitsministeriet fortæller også i Politiken, at Mette Frederiksen har ’overfuset’ embedsmænd i andre kollegers påhør. Erfarne embedsmænd har angiveligt ’aldrig set noget lignende’. Ifølge BTs oplysninger er der dog tale om, at Mette Frederiksen ikke var blevet udstyret med de rette papirer i forbindelse med et samråd og på en måde, der ikke kunne misforstås, gorde det klart, at det skal hun have.

Det er ikke første gang, Mette Frederiksen har taget kampen op mod embedsværket.

I 2013 stoppede daværende departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith i sit job. Det skyldtes ifølge Altinget ’et anstrengt forhold’ mellem Smith og Mette Frederiksen. Det var angiveligt hans ageren under VK-regeringen, hvor han blandt andet opbyggede aktiveringssystemet, som kan have landet en plads til ham på den røde regerings ’dødsliste’.

I Justitsministeriet har departementschef Anne Axelsson været et problem, siden hun mødte på arbejde igen i ministeriet. Hun blev sendt hjem af Karen Hækkerup, da hun overtog Justitsministeriet, efter at Morten Bødskov måtte gå af, fordi han havde produceret en nødløgn til Folketinget, som Anne Axelsson var indblandet i.

Forflyttet

Men siden blev Anne Axelsson renset af tre dommere, der undersøgte sagen, og mødte op på arbejde igen, hvilket embedsmændene anså for en sejr. Politikerne bryder sig dog fortsat ikke om nødløgne, og nu har Mette Frederiksen og Bjarne Corydon forflyttet Anne Axelsson til det mindste og mest ligegyldige ministerium - Kirkeministeriet.

Det er bl.a. også denne forflyttelse, der har sendt chokbølger gennem embedsmandsværket i Justitsministeriet.

Ifølge BTs oplysninger overvejede Karen Hækkerup også, hvad man skulle stille op med Anne Axelsson, og har også diskuteret sagen med politikere fra Venstre. Men det var svært for hende at gøre noget, da Axelsson lige, til politikernes overraskelse, var blevet renset. Mette Frederiksen kunne bedre stå bag en forflyttelse, eftersom hun er ny minister.

Halløj i justitsministeriet

29. september 2011: Henrik Sass Larsen (S) trækker sig som ministerkandidat efter et møde med Anne Kristine Axelsson og Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.

23. februar 2012: Seks dage før retsudvalget skal besøge Christiania, bliver besøget aflyst med den forklaring, at Københavns daværende politidirektør Johan Reimann var forhindret i at deltage i et møde forud for Christiania-besøget, og at justitsministeren i stedet ville bruge dagen på at gennemgå en udvalgsrapport. Pia Kjærsgaard (DF) har i august 2011 fået ideen til at besøge Christiania.

19. november 2013: Ekstra Bladet afslører, at PET-chef Jakob Scharf havde bedt sine medarbejdere ’lure’ i Pia Kjærsgaards kalender, som PET havde adgang til, med det formål at kunne placere retsudvalgets ønskede Christiania-besøg på en dato, hvor Pia Kjærs-gaards ikke kunne deltage.

19. november 2013: Justitsminister Morten Bødskov nægter politikere fra Christiansborg at komme på studietur i Københavns Lufthavn og tale med menige betjente, som de ellers har ønsket.

9. december 2013: Socialdemokraternes justitsminister Morten Bødskov bliver væltet af Enhedslisten, fordi han konstruerede en løgn og videregav denne løgn til Folketinget.

6. januar 2014: På sin første arbejdsdag i det nye år bliver Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson sammen med afdelingschef Jens-Christian Bülow sendt hjem igen af justitsminister Karen Hækkerup.

21. august 2014: Justitsministeriet ændrer for anden gang i en central pressemeddelelse om regeringens stramning på asylområdet. Ændringen kommer, efter at regeringen har fået kritik fra politisk hold for at give Folketinget forkerte oplysninger om, hvor vidtgående regeringens stramning af asylreglerne i virkeligheden er.

4. november 2014: Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson bliver flyttet over i Kirkeministeriet fra marts 2015 efter ’en del negativ fokus’ på Justitisministeriet i den seneste tid.