Personer, der rejser en sag om privatlivskrænkelse, risikerer at tabe penge, selvom de vinder sagen. Folketingets arbejdsgruppe om medieetik opfordrer regeringen til at se på, om reglerne skal ændres.

Det danske samfund skal i højere grad tage ansvar i sager, hvor borgernes privatliv krænkes, eller hvor borgere udsættes for bagvaskelse eller uretmæssigt hænges ud i medierne.

Sådan lyder en af opfordringerne fra Folketingets Kulturudvalg, der netop har afgivet sin beretning om medieetik og medieansvar.

»Vi har set eksempler på personer, der har vundet en sag, men som havde større sagsomkostninger, end der blev givet i erstatning. Så de tabte penge, selvom de fik ret. Man kan frygte, at det skræmmer nogle personer fra at rejse en sag,« siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), der er formand for arbejdsgruppen om medieetik og medieansvar.

Beretningen fra Kulturudvalget skal undersøge, hvordan man undgår flere medieskandaler i klasse med Se og Hør-miseren, hvor det kulørte ugeblad angiveligt betalte den såkaldte tystys-kilde for at lække personfølsomme oplysninger fra Nets om kendte og kongelige til Se og Hør.

Udvalget opfordrer regeringen til at undersøge, om det fremover skal være det offentlige, der skal føre sager om urigtige historier, bagvaskelse og krænkelse af privatlivets fred.

»Det er et særtilfælde, at når det handler om privatlivskrænkelse, så skal man selv tage sagen til domstolene. Alle andre overtrædelser af straffeloven er noget, anklagemyndigheden tager sig af på vegne af offeret,« siger Pernille Skipper.

Hun mener ikke, at det er en løsning at hæve erstatningsniveauerne generelt.

»Vi skal jo nødig ende med, at man kan få mere i erstatning for en privatlivskrænkelse end for grov vold,« siger hun.

Foruden Pernille Skipper består arbejdsgruppen af ét folketingsmedlem fra hvert parti.