Det glæder uddannelsesminister Morten Østergaard, at Dansk Folkeparti nu er parat til at gå til SU-forhandlinger uden ultimative krav. Det efterlader mig forundret, men fortrøstningsfuld, lyder det fra ministeren.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) opfordrer Dansk Folkeparti til at slå koldt vand i blodet og lade være med på forhånd at afvise regeringens udspil til en reform af SU-systemet.

»Jeg opfordrer til, at man lige trækker vejret en gang og ser, hvad regeringen kommer med. Det bliver den mest sammenhængende og gennemgribende omlægning af vores SU- og uddannelsessystem i mange år,« siger Morten Østergaard.

Opfordringen fra ministeren kommer, efter Dansk Folkeparti tidligere onsdag afviste at være med til at skære i SUen, fordi det ifølge partiet ikke får de studerende hurtigere igennem studiet. Efterfølgende lød det dog fra SU-ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), at ingen krav er ultimative.

»Hvis jeg sagde, at jeg var ultimativ, så ville jeg jo ikke være åben over for, at Morten Østergaard kunne have fundet nogle hjørner i SU-området, hvor man rent faktisk godt kunne lave nogle beskæringer,« siger han.

Meldingen efterlader Morten Østergaard »forundret, men fortrøstningsfuld«.

»Jeg synes, det er en god nuancering på dagens debat, at Dansk Folkeparti trods alt forbeholder sig retten at se, hvad regeringen kommer med,« siger han.

Dansk Folkeparti var i 2011 klar til at finde en milliard kroner på at beskære SUen ved blandt andet at begrænse støtten »til normeret tid for at give studerende større, selvstændigt ansvar for at blive færdig til tiden«, som det fremgår af aftalen mellem blandt andre DF og den daværende regering. Derfor undrer det Morten Østergaard, at partiet nu stiller sig på bagbenene.

»Jeg føler mig overbevist om, at når vi først præsenterer den meget brede palet af forslag, som indgår i regeringens reformforslag, så vil Dansk Folkeparti også være klar til at forhandle. Andet skulle da være mærkeligt, når man på et tidspunkt var klar til at lave store indgreb i SUen for at finde en milliard,« siger han.

Dansk Folkeparti afviser, at man skulle have ændret holdning i forhold til tidligere, hvor man var klar til at skære i SUen.

»Jeg vil ikke sige, vi var klar til at gøre det i 2011. Vi var klar til at gå ind i en forhandling om, hvordan vi får de studerende hurtigere igennem, og i den sammenhæng var vi da også klar til at se på, om der kunne være noget med SUen. Det, der står klart i dag, er, at SU-Rådet fraråder, at man skærer i det sjette SU-år. Man kan sige, at de ting, man skulle til at kigge på på det tidspunkt, ikke ville have været den rigtige vej, og det havde vi givetvis også set, hvis vi var kommet videre i forhandlingerne. Det var en rammeaftale,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Morten Østergaard er overbevist om, at han kan lande en aftale med de partier, der er med i SU-forliget, regeringspartierne, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

»Det er min klare ambition at fremlægge en reform, der er så overbevisende, at alle kan se, at vi godt både kan ned nedbringe de gennemsnitlige SU-udgifter pr. studerende og samtidig holde hånden under den sociale balance, der selvfølgelig er en hjørnesten i SU-systemet. Det vil være godt for de studerende, det vil være godt for samfundet, og det vil give os et råderum, som vi kan bruge til at investere i mere uddannelse, vækst og velfærd,« siger han.