Der er det, statsministeren taler om i nytårstalen - og så er der det, hun ikke taler om.

Ledigheden blev f.eks. ikke nævnt med et ord, selv om 30.000 mistede dagpengene i løbet af 2013, og 4.500 står til helt at miste forsørgelsen her i begyndelsen af det nye år.

Andre vigtige emner som EU-valg, klimadebat og folkeafstemning blev heller ikke nævnt overhovedet.

- Ledigheden er det alvorligste problem i Danmark. Og især nu hvor situationen forværres for mange ledige efter nytår, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har sagt, at arbejdsmarkedsreformen fra 2010 ikke slår til, er det besynderligt at statsministeren ikke nævner det i nytårstalen, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

- Klimaet, som er det største globale problem, blev heller ikke nævnt. Tænk hvis hun havde slået de to ting sammen. Der er mulighed for at skabe 30.000 grønne jobs ved f.eks. at isolere offentlige bygninger og bygge vindmøller og solcelleanlæg, siger han.

Her er en række andre vigtige emner, statsministeren ikke nævnte:
  • EU. Der er valg til Europa-Parlamentet 25. maj. Hverken valget eller EU i det hele taget blewv nævnt. I 2009 kritiserede Helle Thorning-Schmidt selv daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for ikke at nævne det i sin nytårstale.
  • Folkeafstemning. Vi skal sandsynligvis til folkeafstemning om patentdomstolen.
  • Kontanthjælp. Mange familier står i en meget svær økonomisk situation, men fik ingen ord med på vejen af statsministeren.
  • Produktivitetskommissionen. Regeringen forventer i forlængelse i løbet af foråret 2014 at komme med sit bud på, hvordan den offentlige sektor skal effektivisere.
  • Carsten Koch-udvalget skal komme med budpå en fornyelse af beskæftigelsesindsatsen.
  • Togfonden. Ellers en vindersag for regeringen. Heller ikke et ord  om den.
  • Udstødte og hjemløse blev ikke nævnt.
  • Velfærdsturisme. DF brokker sig dagligt over østeuropæere der hæver danske ydelser.
  • Vækst. Statsministeren nævnte, at regeringen i 2014 vil komme meden række vækstinitiativer. Men ikke hvilke.

- Vi har til gode at se, hvad det præcis er, regeringens nye vækstinitiativer går ud på. Det ville være rart, hvis vi snart kan få nogle konkrete initiativer på bordet, så vi kan få at vide, hvad det er regeringen har tænkt sig. Jeg er sikker på, at metalarbejderen på Aalborg Portland eller gartnerimedarbejderen gerne vil vide, om statsministeren har tænkt sig at gøre noget for at bevare deres arbejdspladser, siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

- Det er foruroligende, at hun slet ikke kom ind på det europæiske. Hun burde have sagt, at vi står over for en vigtig afgørelse på det europapolitiske område. Vi skal tage stilling til bankunionen, vi skal tage stilling til patentdomstolen, hvor der formentlig kommer en folkeafstemning, og samtidig er der altså valg til Europa-Parlamentet, siger den konservative formand Lars Barfoed til BNB.