Blev embedsmændene misbrugt til at få Henrik Sass Larsen (S) til at trække sig som ministerkandidat sidste år? Det spørgsmål står tilbage, efter at dagbladet Information har fået adgang til en række nye oplysninger i sagen.

Flere partiers retsordførere reagerer skarpt forud for mandagens samråd i Folketinget om sagen.

- Det er rystende, at pressen kan komme dybere ned i sagen end Folketinget, som regeringen har holdt hen i uvidenhed ved ikke at ville svare på de mest basale spørgsmål, siger Venstres retspolitiske ordfører, Karsten Lauritzen, til Information.

Også Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, udtaler, at »der er noget helt galt i denne her sag, og det bliver vi nødt til at få undersøgt til bunds«.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der har indkaldt til samrådet, kræver klare svar og vil have undersøgt, »om embedsmandsapparatet er blevet misbrugt til at køre Sass Larsen ud på et sidespor«, som han siger til Information.

Henrik Sass Larsen, der i dag er formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, valgte at trække sig efter to møder i Statsministeriet den 28. september 2011. Her gav departementscheferne i Statsministeriet og Justitsministeriet ifølge ham selv udtryk for, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes på grund af oplysningerne i et PET-notat, som han fik forelagt.

Men ifølge Information skulle Henrik Sass Larsen slet ikke igennem en sikkerhedsgodkendelse, hvilket departementschef Christian Kettel Thomsen fra Statsministeriet senere selv har oplyst i en skrivelse til Folketingets Ombudsmand. Det var alene den kommende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som kunne afgøre, om Henrik Sass Larsen skulle være minister.

Efter alvorlig kritik fra ombudsmanden gav Justitsministeriet i juni Henrik Sass Larsen aktindsigt i det PET-notat om ham, som han ifølge ministeriet fik forelagt ved mødet i Statsministeriet. Men som Sass Larsens advokat nu udtaler til Information, er hans klient »i alvorlig tvivl om«, hvorvidt notatet »er identisk med det notat, som han blev forevist den 28. september.«

Hverken Statsministeriet, Justitsministeriet eller PET har ønsket at kommentere sagen over for Information.

BNB