En europæisk finansskat kan finansiere en ny dagpengeløsning, siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen på SFs landsmøde.

Tidligere statsminister og europaparlamentariker for Socialdemokraterne Poul Nyrup Rasmussen (S) har talt sig lige ind i hjertekuglen på flere hundrede SFere i denne weekend.

Med det klare budskab, at rød blok skal samle sig om et fælles krav om at få indført en skat på finansielle transaktioner i Europa, høster den tidligere statsminister store klapsalver ved SFs landsmøde.

»Den finansskat skal op på bordet igen,« lyder det fra Poul Nyrup Rasmussen.

SF har for nylig foreslået, at Danmark tilslutter sig de 11 europæiske lande - heriblandt Tyskland - som er gået sammen om at indføre en finansskat.

Samme melding lyder fra Poul Nyrup Rasmussen, der i sin tale i noget nær en bisætning foreslår at finansiere en ny dagpengeløsning med indtægterne fra en finansskat.

»Et provenu til Danmark på seks-syv milliarder kan vi da godt bruge. Der kan finansieres ret meget med det. Også en genindførelse af optjeningsprincippet,« siger den tidligere statsminister.

Det er ellers kun to dage siden, at hans partifælle, Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag (S), afviste et SF-forslag om at finansiere skattelettelser til lavtlønnede med en europæisk skat på finansielle transaktioner. Det er useriøst, og noget »man lidt griber ud af den blå luft«, lød det fra Astrid Krag, der i øvrigt i sin tid som medlem af SF plæderede for netop finansskatten.

Poul Nyrup Rasmussen ønskede efter sin tale ikke at kommentere Astrid Krags kritik af SF-forslaget. Men han mener, at en finansskat er mulig at realisere.

»I det tyske socialdemokrati er der stor bevægelse i den retning nu, og i den tyske regering med Angela Merkel og de tyske socialdemokrater er der principiel enighed om at indføre en finansskat,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han aviser dog at gå ind i en diskussion om, hvorvidt han er mest enig med SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) eller sin egen socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt (S).

»Jeg kan ikke gå ind i sådan noget polemik. Det interessante er, at folk i Danmark får en klar fornemmelse af, at der er andre årsager til, at vi har vanskeligheder i Europa, end at lønmodtagerne har for høj løn eller ikke er produktive nok. Der er brug for større gennemsigtighed på finansmarkedet, og at flere betaler skat, som ellers rejser til skattely. Det har vi hårdt brug for, og det er mit budskab i dag,« siger han.

Spørgsmål: Hjælper det Socialdemokraterne, at du er her i dag?

»Helle Thorning-Schmidt har jo selv været her for nogle år tilbage, og af samme grund er jeg her. Når jeg bliver inviteret, kommer jeg. Også fordi SF hører til i centrum-venstre-koalitionen,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

Spørgsmål: Men hjælper det Socialdemokraterne?

»Det gør det sikkert på en eller anden måde. Det hjælper i hvert fald Danmark til at få en stigende fornemmelse af, at der kan gøres noget blandt andet på finansmarkedet.«

Pia Olsen Dyhr er stærkt tilfreds med gæstetalerens budskaber - også at Poul Nyrup overraskende valgte at gå ind i dagpengedebatten, som han i øvrigt også gjorde det på Socialdemokraternes kongres i 2012.

»Han er den, der er mest kompetent til at tale om skattely overhovedet. Og jeg har ikke talt med ham på forhånd om, at han skulle sige noget om genoptjeningskravet. Det har han selv valgt«, siger Pia Olsen Dyhr.