Hvis spekulationerne om, at Helle Thorning-Schmidt får et af de ledige top-jobs i EU, holder vand, udløser det en mindre regeringsrokade herhjemme og gør Mette Frederiksen til ny statsminister.

Den danske regeringsleder mødes torsdag med den tyske kansler Angela Merkel til en arbejdsfrokost i Berlin, og det er sandsynligt, at hun vil spørge Thorning, om hun står til rådighed for den snart ledige post som formand for Det Europæiske Råd. Et muligt scenarie er, at hele den komplicerede kabale med besættelsen af topposterne falder på plads, når de europæiske stats- og regeringsledere møde til EU-topmøde torsdag og fredag i næste uge i Ypres i den belgiske del af Flanderen og i Bruxelles.

Flere andre scenarier kan naturligvis også udspille sig, og intet er afklaret endnu.

Men under forudsætning af, at kabalen falder på plads på fredag i næste uge, og at Thornings navn står på en af de ledige poster, vil der formentlig ske følgende:

Lørdag morgen vil Thorning rejse hjem til København og udpege beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til fungerende statsminister og fungerende formand for Socialdemokratiet. Samme eftermiddag og senest søndag vil Mette Frederiksen mødes med den radikale økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, SF-formand Pia Olsen Dyhr og med Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen på Marienborg.

Formålet med drøftelserne på Marienborg er at sikre, at Mette Frederiksens parlamentariske mandat er intakt. man kan sige at det er ren formalia, men statsretten fordrer, at en tiltrædende statsminister skal være helt sikker på, at hun ikke har et flertal i Folketinget imod sig.

Mandag vil Thorning tage til Amalienborg for at meddele Dronningen sin afgang. Kort efter er det Frederiksens tur til at konsultere Dronningen og forsikre hende, at regeringen kan fortsætte uden at udskrive valg. Men dermed er Mette Frederiksens arbejdsdag kun halvt begyndt.

Den ny statsminister skal som sin næste handling gennemføre en mindre ministerrokade. Hun skal finde en afløser til sin egen post som beskæftigelsesminister. Her står valget mellem Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen. Fordelen ved at tage en person fra gruppen er, at hun undgår at rykke rundt på flere stole i regeringen end højst nødvendigt. Det argument vil formentlig veje tungt, da hun dermed undgår at forrykke den skrøbelige magtbalance mellem kaffeklubberne i S-gruppen alt for meget.