Landets kommuner skal kortlægge deres kloakkers evne til at lede regnvand bort, så det ikke ender i danskernes kældre. Det er en del af regeringens lovforslag til klimatilpasning.

Nye kort over kloaknettet skal være med til at forhindre, at forurenet vand trænger ind i danskernes kældre under skybrud. Det ønsker regeringen med et nyt lovforslag, der pålægger kommunerne at undersøge deres spildevandsledninger.

- For at kunne gøre det målrettet og effektivt skal kommunerne først og fremmest vide, hvor og hvorfor problemerne opstår, siger Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse til Berlingske Nyhedsbureau.

Helt konkret skal kommunerne finde manglerne i de nuværende kloakker, fortæller kontorchef for klimatilpasning i Naturstyrelsen, Kåre Svarre Jakobsen.

- Vi vil gerne kortlægge, hvor kloakvandet kan komme op i kælderen under et skybrud, siger kontorchefen til Berlingske Nyhedsbureau.

Der er behov for, at kommunerne kortlægger kloakkerne og gør sig klar til klimatilpasninger, mener miljøministeren.

- Det er helt afgørende, at vi får den viden om oversvømmelsesrisikoen for at være beredte, når vi næste gang får et voldsomt regnvejr, siger Ida Auken.

Kåre Svarre Jakobsen peger på, at skybrud og deraf følgende oversvømmelser de senere år har ramt en række forskellige byer og dermed er en landsdækkende udfordring. Det kan de nye kort være med til at afhjælpe.

- Kommunerne kan på baggrund af kortene lave en klimatilpasningsplan for de løsninger, som de måtte vælge, siger kontorchefen og fortæller, at forbrugerne kommer til at betale de nye kort:

- På landsplan koster de her spildevandskort i størrelsesordenen 29 millioner kroner. For en gennemsnits husstand svarer det til 10 kroner, siger Kåre Svarre Jakobsen.